Przepis na świąteczne ciasteczka korzenne
18 grudzień 2018
Święta z pasem, porządki domowe w toku, u niektórych z Was choinki już dawno migoczą kolorowymi światełkami. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie okres przygotowań nie może się obejść bez domowych wypieków.
W związku z tym dzisiaj przychodzę z szybkim przepisem na domowe korzenne ciasteczka, których pieczenie jest fantastycznym pomysłem na spędzenie wspólnego popołudnia z ukochanym. Zarezerwujcie sobie około 30 min i spędźcie miło czas :)
Czego potrzebujesz?
- 2 szklanki mąki
- kostka masła (ok. 200 g)
- niecała szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki zmielonego imbiru
Jak przygotować świąteczne ciasteczka?
- Wyjmij z lodówki kostkę masła nieco wcześniej i posiekaj na mniejsze kawałki.
- Najpierw połącz wszystkie suche składniki - mąkę wymieszaj z cukrem i przyprawami.
- Do mąki dodaj jajko, masło i miód.
- Zagniataj ciasto tak długo, aż przestanie być bardzo lepiące. Gdy po dłuższym czasie nie uzyskasz oczekiwanej konsystencji, możesz dodać nieco więcej mąki.
- Podsyp blat mąką, wyłóż na niego ciasto i rozwałkuj na oczekiwaną grubość (najlepiej ok. 1 cm).
- Wytnij dowolne kształty foremkami lub zwykłą szklanką i ułóż je na papierze do pieczenia.
- Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 10 minut.
Pamiętaj, że ciasteczka początkowo są twarde, dlatego z ich próbowaniem łakomczuchy musza się wstrzymać co najmniej do następnego dnia. Po ostygnięciu możecie je również udekorować kolorowym lukrem lub polewą czekoladową.
Smacznego ! :)
Średnia
Oceń mój artykuł
Zobacz także
18 maj 2019
05 styczeń 2020