Świąteczny piernik

22 grudzień 2018
Agnieszka Okularczyk

Wiecie, że piernik był kiedyś symbolem dobrobytu i  wysokiego statusu w społeczeństwie? Obecnie raczej nikt nie przywiązuje wagi do jego symboliki, natomiast na pewno nie może go zabraknąć na Wigilijnym stole.

Przepis jest banalnie prosty i na pewno świetnie się sprawdzi, gdy goni Was czas przedświątecznych obowiązków. Samo przygotowanie masy zajmie dosłownie kilka minut + godzinka na pieczenie :)

Czego potrzebujesz?

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • przyprawa do piernika
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu (najlepiej płynnego)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g masła
  • szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 200 g powideł śliwkowych

 

 

Wykonanie piernika:

  1. W naczyniu zmiksuj jajka, aż będą puszyste.
  2. W kolejnej misce połącz ze sobą mleko, miód, powidła i roztopione masło
  3. Do miski dodaj wszystkie suche składniki i miksuj do uzyskania gęstej masy.
  4. Powoli wlej jajka i delikatnie wymieszaj.
  5. Gotową masę piernikową przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na ok. godzinę do piekarnika nagrzanego na 175-180 stopni.

 

Powyższa wersja jest dla miłośników piernika bez dodatków. Po wystudzeniu ciasta możecie również przełożyć je dodatkową porcją powideł albo masą kawową.

Zapewniam, że każda wersja będzie pyszna! :)

Średnia

5.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

11 wrzesień 2018
07 maj 2020

Komentarze