Jajka faszerowane - pomysł na Wielkanocne śniadanie

19 kwiecień 2019
Agnieszka Okularczyk

Jajka to niewątpliwie jeden z najważniejszych symboli Świąt Wielkanocnych. Wykorzystujemy je nie tylko do pieczenia słodkich mazurków, babek, ale również dzielimy się nimi składając sobie życzenia podczas śniadania Wielkanocnego.

Wielkanocny stół czy staropolski żurek bez jajka? Nie ma takiej opcji... :)  Towarzyszą nam niemal na każdym kroku w okresie świąt Wielkanocnych, więc aby się nie znudziły, warto urozmaicać ich formę podania.

Dziś mam dla Was kilka przepisów na farsz, którym możecie napełnić jajka i stworzyć pyszną, kolorową kompozycję na stole Wielkanocnym. Przygotowanie wszystkiego zajmie Wam dosłownie kilka minut :)

Jajka z suszonymi pomidorami

  • 6 żółtek z ugotowanych jajek
  • 70 g ser feta
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz, bazylia

 

 Jajka z łososiem

  • 6 żółtek z ugotowanych jajek
  • 1 łyżka majonezu
  • 80 g wędzonego łososia
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • kilka kropel cytryny
  • pół łyżeczki tartego chrzanu

Jajka ze szczypiorkiem

  • 6 żółtek z ugotowanych jajek
  • szczypiorek
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

 

Jajka z szynką

  • 6 żółtek z ugotowanych jajek
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 150g szynki konserwowej
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie faszerowanych jajek:

  1. Jajka gotujemy na twardo - tylko uważajcie, aby ich nie przegotować, wtedy żółtko zaczyna przybierać szarawy kolor na brzegach.
  2. Jajko obieramy ze skorupki i rozcinamy wzdłuż.
  3. Delikatnie wyciągamy żółtka za pomocą łyżeczki i odkładamy je do miski.
  4. W zależności od wybranego farszu, dodajemy do żółtek wszystkie mokre składniki (majonez, chrzan) i blendujemy na gładką masę.
  5. Do masy dodajemy pozostałe składniki czyli szczypiorek, przyprawy i główny składnik (łosoś, suszone pomidory, szynka) - pokrojone w drobną kostkę.
  6. Delikatnie nakładamy otrzymaną masę do ugotowanych i wydrążonych białek, formując kształt kopułki.
  7. Całość możecie posypać delikatnie resztą szczypiorku, udekorować talerz jadalnymi kwiatami lub wbić w jajka wykałaczki z motywem Wielkanocnym.

 

Napiszcie, która wersja farszu przypadła Wam szczególnie do gustu i którą z propozycji wykorzystacie podczas Wielkanocnego śniadania :)

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

Komentarze