Kącik kulinarny: brownie z solonym karmelem - idealny wypiek na randkę

13 październik 2018
Agnieszka Okularczyk

Za oknem widać już zażółcone liście drzew, temperatura z dnia na dzień coraz bardziej spada. Kiedy jesienna aura daje się we znaki, mam dla Was idealną propozycję na słodkie spędzenie jesiennego wieczoru...

Brownie z słonym karmelem i skórką cytrynową - pyszne czekoladowe ciasto w połączeniu ze słodkim karmelem poprawi nastrój niejednej osobie, a delektowanie się wspólnie upieczoną słodkością smakuje jeszcze bardziej. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i na jego przygotowanie potrzeba ok. 45-60 min. :)

Składniki na brownie:

  • 250 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • skórka cytrynowa


Do przygotowania karmelu będziecie potrzebować:

  • 180 g cukru  lub 150 g cukru i jedną łyżkę miodu
  • 50 ml śmietany 30%
  • 50 ml wody
  • 50 ml masła
  • sól

Jak zrobić brownie?

  1. Piekarnij nagrzej do temperatury ok. 170 stopni.
  2. Masło włóż do rondelka i podgrzej je, aby się rozpuściło. Dodaj połamaną czekoladę i delikatnie mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłóż naczynie do przestygnięcia.
  3. W między czasie przesiej do dużej miski mąkę z solą i również odłóż na bok.
  4. W trzecim naczyniu roztrzep jajka z dodatkiem cukru i połącz je z przestygniętą czekoladą. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, przelej ją do miski z mąką i wszystko wymieszaj.
  5. Blachę do pieczenia o wymiarach  25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią uzyskaną wcześniej masę.
  6. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i pozostaw je tam na ok. 25 min. Upewnij się, że ciasto jest upieczone poprzez włożenie drewnianego patyczka w jego środek. Jeśli po wyjęciu patyczka ciasto nie przyklei się do niego, oznacza, że jest już gotowe! :)

Przygotowanie słonego karmelu

  1. Do garnuszka wsyp cukier (opcjonalnie wraz z miodem) oraz wodę. Gotuj składniki na małym ogniu, aż do uzyskania bursztynowej - karmelowej masy.
  2. Zdejmij garnuszek z ognia i dodaj do niego masło, szczyptę soli i śmietanę.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki i ponownie podgrzej na małym ogniu do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Jeśli uzyskana masa jest za mało słona, dodaj jeszcze trochę soli wedle uznania i ponownie wymieszaj.
  4. Na koniec wylej ciepły karmel na upieczone ciasto i poczekaj do ostygnięcia - tak, doskonale wiem, że to najtrudniejsza część tego przepisu! :)
  5. Pokrój wypiek w małe kwadraciki i posyp skórką cytrynową.

 

Powiem Wam, że już przy samym pisaniu tego przepisu, cieknie mi ślinka na samo jego wspomnienie!

Ach... chyba trzeba będzie się udać do kuchni w tempie natychimastowym. Zróbcie to też koniecznie, smacznego ! :)

Średnia

1.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

23 maj 2018
13 sierpień 2018

Komentarze