Kącik kulinarny: brownie z solonym karmelem - idealny wypiek na randkę
13 październik 2018
Za oknem widać już zażółcone liście drzew, temperatura z dnia na dzień coraz bardziej spada. Kiedy jesienna aura daje się we znaki, mam dla Was idealną propozycję na słodkie spędzenie jesiennego wieczoru...
Brownie z słonym karmelem i skórką cytrynową - pyszne czekoladowe ciasto w połączeniu ze słodkim karmelem poprawi nastrój niejednej osobie, a delektowanie się wspólnie upieczoną słodkością smakuje jeszcze bardziej. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i na jego przygotowanie potrzeba ok. 45-60 min. :)
Składniki na brownie:
- 250 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- skórka cytrynowa
Do przygotowania karmelu będziecie potrzebować:
- 180 g cukru lub 150 g cukru i jedną łyżkę miodu
- 50 ml śmietany 30%
- 50 ml wody
- 50 ml masła
- sól
Jak zrobić brownie?
- Piekarnij nagrzej do temperatury ok. 170 stopni.
- Masło włóż do rondelka i podgrzej je, aby się rozpuściło. Dodaj połamaną czekoladę i delikatnie mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłóż naczynie do przestygnięcia.
- W między czasie przesiej do dużej miski mąkę z solą i również odłóż na bok.
- W trzecim naczyniu roztrzep jajka z dodatkiem cukru i połącz je z przestygniętą czekoladą. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, przelej ją do miski z mąką i wszystko wymieszaj.
- Blachę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią uzyskaną wcześniej masę.
- Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i pozostaw je tam na ok. 25 min. Upewnij się, że ciasto jest upieczone poprzez włożenie drewnianego patyczka w jego środek. Jeśli po wyjęciu patyczka ciasto nie przyklei się do niego, oznacza, że jest już gotowe! :)
Przygotowanie słonego karmelu
- Do garnuszka wsyp cukier (opcjonalnie wraz z miodem) oraz wodę. Gotuj składniki na małym ogniu, aż do uzyskania bursztynowej - karmelowej masy.
- Zdejmij garnuszek z ognia i dodaj do niego masło, szczyptę soli i śmietanę.
- Wymieszaj wszystkie składniki i ponownie podgrzej na małym ogniu do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Jeśli uzyskana masa jest za mało słona, dodaj jeszcze trochę soli wedle uznania i ponownie wymieszaj.
- Na koniec wylej ciepły karmel na upieczone ciasto i poczekaj do ostygnięcia - tak, doskonale wiem, że to najtrudniejsza część tego przepisu! :)
- Pokrój wypiek w małe kwadraciki i posyp skórką cytrynową.
Powiem Wam, że już przy samym pisaniu tego przepisu, cieknie mi ślinka na samo jego wspomnienie!
Ach... chyba trzeba będzie się udać do kuchni w tempie natychimastowym. Zróbcie to też koniecznie, smacznego ! :)
Średnia
Oceń mój artykuł
Zobacz także
08 marzec 2019
11 maj 2018