Jak stworzyć słodki stół w stylu rustykalnym?

20 październik 2018
Joanna Brodzicka

Lubicie wiejskie klimaty? Są one teraz bardzo na topie. Sielsko i anielsko – tak w 2 słowach można zdefiniować ten typ wesela. Tylko jak zorganizować słodki kącik, aby odzwierciedlał ten konkretny styl?

Urządzając wesele, nie powinniśmy zapomnieć o słodkim kąciku. Może mieć różne oblicza, z uwagi na wybrany przez Was styl wesela, jednak dziś omówimy styl rustykalny, który kojarzy się z dużą ilością drewna, polnych kwiatów, koronką i źdźbłami zbóż. Jak mają się tu odnaleźć babeczki, żelki, słodkie serduszka, ciastka i inne przekąski?

Słodki kącik to nie jedynie wysokokaloryczne przekąski. To bogactwo różnych kształtów, dodatków i innych niebanalnych akcesoriów. Ten oryginalny trend przywędrował do nas znad oceanu i na stałe zagościł na weselnych salach. Słodki kącik ma jedną główną cechę – oprócz serwowania pyszności, ma na celu podkreślenie stylu wesela, w tym przypadku rustykalnego.

Powstało wiele firm, które specjalizują się jedynie w przygotowywaniu słodkiego bufetu. Koszt to ok. 2-3 tys. zł. Więc myślę, że niemały. Jednak można własnoręcznie przygotować dodatki, a tylko przekąski zamówić u cukiernika. Oczywiście ściśle dopasowane pod kątem kolorystycznym. Mamy to szczęście, że do stylu rustykalnego pasuje wiele barw. Mogą to być lukrowane babeczki, serduszka, makaroniki w odcieniach różu, zieleni, niebieskiego, brązu, czyli wszystkich barw kojarzonych z sielskością.

Słodki kącik na weselu - dlaczego cieszy się tak dużą popularnością?

W czym tkwi sekret i popularność słodkiego bufetu na weselach? Mini ciasta i desery, małe słodkości, cukierki i wiele ozdób to kwintesencja weselnego candy baru. Niech zatem nie przyjdzie Ci przypadkiem do głowy, żeby na specjalnie wyznaczonym miejscu położyć kilku wielkich blach ciasta...

Ciasta pokrój na maleńkie kawałeczki – na jeden lub dwa kęsy. Bar powinien być harmonijny i spójny - dostosowany do klimatu wesela. Wykorzystajcie ciekawą zastawę, ładne talerze, miseczki, patery i dodatki. Serwetki, lizaki, rozsypane m&m‘sy mogą pełnić rolę „wypełniaczy”, ale i one z pewnością znajdą swoich amatorów.

Ważna rada – nie przesadzajcie z ilością. Lepiej donosić co chwilę łakocie niż spowodować, że kącik będzie uginał się pod ciężarem słodkości. Wtedy cały zamysł traci swój urok i często słodki stół wygląda po prostu nieestetycznie.

Styl rustykalny

W omawianym stylu świetnie sprawdzą się drewniane podkładki – tak modne w ostatnim sezonie. Są to wycięte z pnia drzewa plastry, koniecznie z pozostawioną korą. Element dekoracyjny mogę stanowić kryształowe dzbanuszki czy kieliszki, w których mogą znajdować się słodkie drobiazgi. Papierowe serwetki w kolorach ziemi lub sierpniowej łąki będą wprost idealne. Kępki mchu, sznurki, juta, a nad stołem papierowe girlandy – stanowić będą nieodłączny element dekoracyjny. Fantastyczne dopełnienie będzie stanowił wazon z ponczem u stóp, którego można poukładać słoiczki z kolorowymi słomkami.

Styl rustykalny doskonale odzwierciedlają też pastele w połączeniu z silniejszymi akcentami zieleni. Ciekawym ozdobnikiem mogą być identyczne słoiczki jak wspomniane wcześniej – tym razem na przykład udekorowane we wstążki lub koronki i pełniące funkcję lampionów. Styl rustykalny kojarzy się z recyklingiem, więc strońmy od luksusowych ozdób. Lniane bieżniki i serwety oraz duża ilość kwiatów spełnią swoją rolę idealnie.

Jeśli nie macie doświadczenia w urządzaniu tego typu stylu, nie obawiajcie się. Wczujcie się jedynie w wiejski klimat. Oczami wyobraźni przenieście się na ukwieconą łąkę. Te kolory, które stanęły Wam przed oczami, przenieście na swoje wesele.

Charakter rustykalny jest bardzo kreatywny, ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Życzę Wam powodzenia!

Średnia

5.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

26 styczeń 2018

Komentarze