Świąteczny piernik
22 grudzień 2018
Wiecie, że piernik był kiedyś symbolem dobrobytu i wysokiego statusu w społeczeństwie? Obecnie raczej nikt nie przywiązuje wagi do jego symboliki, natomiast na pewno nie może go zabraknąć na Wigilijnym stole.
Przepis jest banalnie prosty i na pewno świetnie się sprawdzi, gdy goni Was czas przedświątecznych obowiązków. Samo przygotowanie masy zajmie dosłownie kilka minut + godzinka na pieczenie :)
Czego potrzebujesz?
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- przyprawa do piernika
- 2 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżki miodu (najlepiej płynnego)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g masła
- szklanka mleka
- 3 jajka
- 200 g powideł śliwkowych
Wykonanie piernika:
- W naczyniu zmiksuj jajka, aż będą puszyste.
- W kolejnej misce połącz ze sobą mleko, miód, powidła i roztopione masło
- Do miski dodaj wszystkie suche składniki i miksuj do uzyskania gęstej masy.
- Powoli wlej jajka i delikatnie wymieszaj.
- Gotową masę piernikową przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na ok. godzinę do piekarnika nagrzanego na 175-180 stopni.
Powyższa wersja jest dla miłośników piernika bez dodatków. Po wystudzeniu ciasta możecie również przełożyć je dodatkową porcją powideł albo masą kawową.
Zapewniam, że każda wersja będzie pyszna! :)
Średnia
Oceń mój artykuł
Zobacz także
04 październik 2019
07 sierpień 2019