Przepisy na pyszne dania wigilijne w wegańskiej wersji

19 grudzień 2019
Anna Boenish

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy i rodzinny czas. Kiedy byliśmy mali, kolacja wigilijna kojarzyła nam się głównie z oczekiwaniem na prezenty i pysznymi makówkami.

Teraz, kiedy jesteśmy już dorośli, czasami święta spędzamy ze swoim partnerem i jego rodziną. W takiej sytuacji ciężko od odtworzenie smaków dzieciństwa, jednak jest to możliwe - nawet w wersji bezmięsnej.

Każde danie można zweganizować. Czasami jest to proste, czasami musimy się nieźle namęczyć, żeby idealnie zbilansować smak.

Dziś przychodzę do Was z gotowymi rozwiązaniami - wegańskimi potrawami, które robię już od wielu lat i są hitem na wigilijnym stole (również wśród mięsożerców!)

Wegański karp, czyli ryba z selera

Klasyk na polskich stołach - dobrze wysmażony karp.  Jak przygotować bezrybną rybę i zachwycić całą rodzinę?

Składniki:

  • główka selera
  • bulion warzywny
  • sos sojowy
  • przyprawa do ryb
  • nori
  • mąka (do panierowania)


Przygotowanie ryby z selera:

  • Główkę selera pokrój na 2-3 cm plastry.
  • Zagotuj bulion z jednym kawałkiem nori i paroma łyżeczkami sosu sojowego - seler ugotuj do miękkości (nie za mocno - plastry nie mogą się rozwalać!).
  • Lekko ostudź warzywo, a w międzyczasie przygotuj panierkę.
  • W osobnych talerzach przygotuj mąkę i potnij arkusze nori na dosyć szerokie paski (około 4-5 pasków z jednego arkusza).
  • Zanurz każdy kawałek selera w wodzie, owiń go wcześniej wyciętym plastrem i obtocz w mące. Usmaż na oleju, aż będzie zarumieniony.


Dzięki nori, przyprawie do ryb oraz sosie sojowym, seler nabierze rybnego smaku, a jego struktura do złudzenia będzie przypominać karpia!

Wegańskie śledzie w occie

Ryba króluje na wigilijnych stołach, również w postaci śledzi - zastanawiacie się jak można zweganizować to danie?

O dziwo - grzybami!

Składniki:

  • boczniaki
  • cebula
  • ocet
  • musztarda
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • nori

Przygotowanie wegańskich śledzi z boczniaka:

  • Boczniaki pokrój w plastry i delikatnie obsmaż na suchej patelni, żeby pozbyć się wody.
  • W osobnej misce zrób zalewę. Dodaj ocet, dwie łyżki ulubionej musztardy, ziele angielskie, dużo liści laurowych, cebulę i odrobinę podartych nori. Poczekaj, aż cebula delikatnie zmięknie.
  • Dno słoika wyłóż nori i liściami laurowymi. Przekładaj boczniaki zalewą.
  • Na koniec zalej wszystko wcześniej przygotowanym octem z przyprawami i wsadź do lodówki na 24 godziny.


Przysięgam - w moim domu nikt nie zorientował się, że nie są to prawdziwe ryby!

Pieczony pasztet warzywny

Idealnie smakuje zarówno sam, jak i grubo pokrojony na kanapkę ze świeżego chleba z ogórkiem kiszonym i musztardą.

Jest dosyć czasochłonny, ale zapewniam was - warto go przygotować!

Składniki:

  • kasza jaglana
  • por
  • seler
  • marchewka
  • pietruszka
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sos sojowy
  • przyprawy wg uznania
  • olej/wegańskie masło

Przygotowanie wegańskiego pasztetu z kaszy jaglanej:

  • Por i seler pokrój w małe kawałki i upiecz w piekarniku, aż zmiekną.
  • Marchewkę, pietruszkę i czosnek zetrzyj na małych oczkach tarki i duś pod przykryciem, do miękkości, razem z zielem angielskim, liściami laurowymi, sosem sojowym, przyprawami do smaku (nie zapomnij o gałce muszkatałowej!).
  • W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną (około ¾ szklanki suchej kaszy), możesz ją lekko rozgotować. Pamiętaj, żeby w trakcie gotowania jej nie mieszać.
  • Z warzyw wyjmij przyprawy i połącz w dużej misce wszystkie składniki.
  • Zblenduj wszystko na gładką masę, dodając odrobinę oleju. Dopraw do smaku.
  • Po zblendowaniu dodaj swoje ulubione dodatki (ja uwielbiam pasztet z żurawiną, ale wiśnie czy orzechy również się nadadzą).
  • Foremkę posmaruj wegańskim masłem i wlej masę. Piecz w 200 stopniach, dopóki wierzch nie zrobi się chrupki.
  • Wystudź pasztet, pokrój na grube plastry i zajadaj ze smakiem razem z rodziną!


Jest to zdecydowanie mój ulubiony wigilijny przepis. Warzywne pasztety są świetne z tego względu, że możemy je dopasowywać do swoich preferencji i za każdym razem korzystać z innych dodatków.

No i pamiętajcie - barszcz, ziemniaki, kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami zazwyczaj są wegańskie - więc finalnie będziecie mogli zjeść większość potraw ze stołu.

A jakie są wasze ulubione wigilijne potrawy? :)

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

27 lipiec 2018
18 czerwiec 2018

Komentarze