Przepisy na pyszne dania wigilijne w wegańskiej wersji
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy i rodzinny czas. Kiedy byliśmy mali, kolacja wigilijna kojarzyła nam się głównie z oczekiwaniem na prezenty i pysznymi makówkami.
Teraz, kiedy jesteśmy już dorośli, czasami święta spędzamy ze swoim partnerem i jego rodziną. W takiej sytuacji ciężko od odtworzenie smaków dzieciństwa, jednak jest to możliwe - nawet w wersji bezmięsnej.
Każde danie można zweganizować. Czasami jest to proste, czasami musimy się nieźle namęczyć, żeby idealnie zbilansować smak.
Dziś przychodzę do Was z gotowymi rozwiązaniami - wegańskimi potrawami, które robię już od wielu lat i są hitem na wigilijnym stole (również wśród mięsożerców!)
Wegański karp, czyli ryba z selera
Klasyk na polskich stołach - dobrze wysmażony karp. Jak przygotować bezrybną rybę i zachwycić całą rodzinę?
Składniki:
- główka selera
- bulion warzywny
- sos sojowy
- przyprawa do ryb
- nori
- mąka (do panierowania)
Przygotowanie ryby z selera:
- Główkę selera pokrój na 2-3 cm plastry.
- Zagotuj bulion z jednym kawałkiem nori i paroma łyżeczkami sosu sojowego - seler ugotuj do miękkości (nie za mocno - plastry nie mogą się rozwalać!).
- Lekko ostudź warzywo, a w międzyczasie przygotuj panierkę.
- W osobnych talerzach przygotuj mąkę i potnij arkusze nori na dosyć szerokie paski (około 4-5 pasków z jednego arkusza).
- Zanurz każdy kawałek selera w wodzie, owiń go wcześniej wyciętym plastrem i obtocz w mące. Usmaż na oleju, aż będzie zarumieniony.
Dzięki nori, przyprawie do ryb oraz sosie sojowym, seler nabierze rybnego smaku, a jego struktura do złudzenia będzie przypominać karpia!
Wegańskie śledzie w occie
Ryba króluje na wigilijnych stołach, również w postaci śledzi - zastanawiacie się jak można zweganizować to danie?
O dziwo - grzybami!
Składniki:
- boczniaki
- cebula
- ocet
- musztarda
- ziele angielskie
- liście laurowe
- nori
Przygotowanie wegańskich śledzi z boczniaka:
- Boczniaki pokrój w plastry i delikatnie obsmaż na suchej patelni, żeby pozbyć się wody.
- W osobnej misce zrób zalewę. Dodaj ocet, dwie łyżki ulubionej musztardy, ziele angielskie, dużo liści laurowych, cebulę i odrobinę podartych nori. Poczekaj, aż cebula delikatnie zmięknie.
- Dno słoika wyłóż nori i liściami laurowymi. Przekładaj boczniaki zalewą.
- Na koniec zalej wszystko wcześniej przygotowanym octem z przyprawami i wsadź do lodówki na 24 godziny.
Przysięgam - w moim domu nikt nie zorientował się, że nie są to prawdziwe ryby!
Pieczony pasztet warzywny
Idealnie smakuje zarówno sam, jak i grubo pokrojony na kanapkę ze świeżego chleba z ogórkiem kiszonym i musztardą.
Jest dosyć czasochłonny, ale zapewniam was - warto go przygotować!
Składniki:
- kasza jaglana
- por
- seler
- marchewka
- pietruszka
- czosnek
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sos sojowy
- przyprawy wg uznania
- olej/wegańskie masło
Przygotowanie wegańskiego pasztetu z kaszy jaglanej:
- Por i seler pokrój w małe kawałki i upiecz w piekarniku, aż zmiekną.
- Marchewkę, pietruszkę i czosnek zetrzyj na małych oczkach tarki i duś pod przykryciem, do miękkości, razem z zielem angielskim, liściami laurowymi, sosem sojowym, przyprawami do smaku (nie zapomnij o gałce muszkatałowej!).
- W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną (około ¾ szklanki suchej kaszy), możesz ją lekko rozgotować. Pamiętaj, żeby w trakcie gotowania jej nie mieszać.
- Z warzyw wyjmij przyprawy i połącz w dużej misce wszystkie składniki.
- Zblenduj wszystko na gładką masę, dodając odrobinę oleju. Dopraw do smaku.
- Po zblendowaniu dodaj swoje ulubione dodatki (ja uwielbiam pasztet z żurawiną, ale wiśnie czy orzechy również się nadadzą).
- Foremkę posmaruj wegańskim masłem i wlej masę. Piecz w 200 stopniach, dopóki wierzch nie zrobi się chrupki.
- Wystudź pasztet, pokrój na grube plastry i zajadaj ze smakiem razem z rodziną!
Jest to zdecydowanie mój ulubiony wigilijny przepis. Warzywne pasztety są świetne z tego względu, że możemy je dopasowywać do swoich preferencji i za każdym razem korzystać z innych dodatków.
No i pamiętajcie - barszcz, ziemniaki, kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami zazwyczaj są wegańskie - więc finalnie będziecie mogli zjeść większość potraw ze stołu.
A jakie są wasze ulubione wigilijne potrawy? :)