Babeczki zamiast tortu weselnego - nowa moda?
Byłam nie tak dawno na przyjęciu weselnym, gdzie zamiast tortu zaserwowano gościom babeczki. Pięknie ułożone na tortowym stelażu wyglądały zabawnie a przy tym elegancko. Nawiązywały kolorystyką do zaproszeń i dekoracji stołów weselnych, smakowały równie dobrze, co tortowe działa sztuki.
Przypomniałam sobie, że będąc na Targach Ślubnych w Łodzi, znalazłam wystawców oferujących weselne babeczki i dzisiaj Wam o nich opowiem.
Tortowe babeczki
Znalazłam je na stoisku łódzkiego Zakładu Piekarniczo-Cukierniczego As-Pal, gdzie stały w witrynie wystawowej obok smakowicie wyglądających tortów ślubnych.
Czym , moim zdaniem, wyróżniła się właśnie ta cukiernia? Przede wszystkim stawia na jakość produktu i efekt wizualny. Cukiernia w ślubnej ofercie proponuje lekkie torty wykonane w stylu angielskim, tradycyjne torty śmietanowe oraz kremowe. Torty angielskie pokrywane są delikatną, łatwo poddającą się krojeniu masą cukierniczą, natomiast pozostałe masą kremową lub śmietanową.
Babeczki często przypominają miniaturki tortów, nawiązując smakiem do tortowych wypieków. Tu również należałoby oddzielić babeczki od równie rozpowszechnionych u nas muffin, zdecydowanie różniących się wyglądem, produktami używanymi do ich wypieku oraz smakiem. Babeczki to miniatury ciast, pieczone na bazie masła, oblewane polewami i obficie dekorowane. Muffiny mają cięższe ciasto o smaku słodkim lub słonym, pieczone na bazie oleju. Wierzch ciasta lekko wylewa się z formy, może być popękany i na ogół nie ma polewy. Opisy opisami, ale nic nie zastąpi degustacji, na którą warto wybrać się do firmy albo skorzystać z niej, odwiedzając targi.
Monoporcje
Drugą firmą, która przykuła moją uwagę na targach była COCOart’s – nietypowa cukiernia butikowa mieszcząca się w Łodzi. W ofercie proponuje spersonalizowane weselne torty w formie tradycyjnej oraz złożonej z monoporcji z małym tortem umieszczanym na szczycie patery do pokrojenia przez Nowożeńców.Jest to cukiernia rodzinna, gdzie łączy się wiedzę z pasją. Co ją odróżnia od poprzedniej firmy? Otóż nie stosuje się tu mas plastycznych do dekoracji tortów ani monoporcji. Do wypieków nie używa się również białego cukru, a słodkość czerpie się z czekolady oraz owoców.
Monoporcje to przeróżne słodkie desery tworzone z ogromną wyobraźnią i fantazją, to „karbowane bezy, czekoladowe musy, aromatyczne brownie, migdałowe prażynki, świeże owoce, maślane herbatniki, zamszowe wykończenia”. Tradycyjny tort rozliczany jest wagowo, natomiast kompozycja z monoporcji to kwota liczona za jeden deser plus za kilogramowy tort na szczycie. Według przelicznika stosowanego w firmie proponuje się 100/125g tortu tradycyjnego na osobę, a liczbę monoporcji wyznacza nam liczba gości. Koszt monoporcji wynosi 12-13 zł od jednej sztuki, ale przy większej liczbie na nabywcę czeka miły rabat! Ceny tortów kształtują się od 100 do 120 zł za kilogram. W ogólnym rozliczeniu kompozycje monoporcji są nieco droższe niż tradycyjne torty.
Dlaczego babeczki i monoporcje zamiast tortu?
Pary, które rezygnują z tradycyjnego tortu na rzecz babeczek, wcale nie są rzadkością. Do zalet na pewno należy to, że babeczek nie trzeba kroić, co w przypadku ogromnego tortu czasami przysparza Młodej Parze wielu kłopotów. Zdarza się to, kiedy masa tortowa jest ciągnąca lub zbyt twarda. Odczuwa się przy tym stres, czy uda się estetycznie i sprawnie pokroić tort, aby poczęstować nim gości. W internecie krąży wiele zabawnych filmików z wpadkami Nowożeńców. Kupując babeczki, pozbywają się problemu z porcjowaniem, aczkolwiek mogą odbyć rytuał wspólnego krojenia tortu dzięki dołączeniu małego torcika. Zwyczaj wspólnego krojenia jest symbolem prognozującym szczęśliwe i pełne słodyczy życie w małżeństwie.
Za babeczkami oraz monoporcjami przemawia jeszcze jeden aspekt – trwałość wyrobu. Lepiej przechowują się małe lekkie desery niż piętrowy, ciężki, około 20-kilogramowy tort. Jeśli wybierzecie podarunki dla gości weselnych w formie ciasta, łatwiej Wam będzie zapakować zgrabne babeczki niż kawałek tortu. Kolejnym atutem małych słodkości jest również ich artystyczne zdobienie oraz kunsztowne ułożenie na wielopiętrowych stelażach tworzących same w sobie oryginalne dekoracje. Cukiernie na ogół mają w wyposażeniu różne kształty, więc przy zamówieniu można dobrać odpowiedni model.
A Wy jesteście zwolennikami tradycji czy nowoczesności? Co wybieracie – tort czy babeczki?