Francuskie makaroniki na weselu - podziękowania dla gości i uroczy poczęstunek

25 wrzesień 2018
Joanna Brodzicka

Małe, obłędnie kolorowe francuskie makaroniki zawojowały słodkie kąciki weselne. Sprawny cukiernik wykona je bez trudu. Może i Ty chcesz się z nimi zmierzyć?


Francuskie ciasteczka są bardzo słodkie, leciutkie i delikatne, z zewnątrz chrupie i lekko wilgotne wewnątrz. Jednym słowem – niepowtarzalne. Co więcej? Pasują idealnie do każdego stylu wesela, z uwagi na dostęp w licznych odcieniach kolorystycznych, od pastelowych po barwy bardzo intensywne. Są doskonałą mini przekąską, po którą każdy z gości sięgać będzie z prawdziwą przyjemnością. 



Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Funt migdałów słodkich i kilkanaście gorzkich wyłuskać i utłuc na massę, obsuszywszy je wprzód lekko w piecu. Tłukąc trzeba skrapiać białkiem żeby nie puściły oleju, a następnie zmieszać tę massę z funtem cukru, utrzeć razem w donicy, w końcu domieszać pianę z czterech białek, wymieszać, kłaść z tej massy kupki na opłastki lub wysmarowany woskiem papier, położyć na wierzch każdego paseczek cykaty lub smażonej pomarańczowej skórki, osypać grubo cukrem i wstawić z blachą do letniego pieca.

1895 r., Kucharz Warszawski


Jak wygląda przepis na te wyjątkowe ciasteczka w XXI wieku?

Francuskie makaroniki - przepis

Składniki

  • 125 g mąki migdałowej (mąkę można zrobić własnoręcznie w blenderze z drobno zmielonych migdałów, wcześniej sparzonych i oddzielonych od skórki)
  • 3 białka jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 30 g zwykłego cukru
  • np. różowy barwnik spożywczy (najwygodniej w płynie)


Składniki na krem

  • 150 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki różanej marmolady

Przygotowanie masy do makaroników

  1. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać różaną marmoladę i ponownie zmiksować do osiągnięcia idealnej konsystencji.


Wykonanie

  1. Mąkę migdałową zmieszać z cukrem pudrem. Białka ubić na gładką i nielejącą pianę. Podczas ubijania można dać szczyptę soli, co pozwoli na uzyskanie bardziej zwartej piany. Gdy zacznie osiągać sztywność, stopniowo dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodać kilka kropel barwnika. Do piany z białek powoli dodawać mieszankę mąki migdałowej i cukru pudru. Delikatnie, okrągłymi ruchami zamieszać silikonową szpatułką od spodu do góry, aż masa osiągnie jednolitą konsystencję. Musi być gładka i puszysta, choć nie będzie tak puszysta i sztywna jak sama masa z ubitych białek.
  2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Można na nim narysować kółka, które ułatwią wyciśnięcie idealnej wielkości makaroników, jednak najbardziej polecam silikonową matę do makaroników, którą można kupić za około 30-40 zł. Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć z masy krążki o średnicy ok. 2 cm w odstępach co 3 cm. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, blachę z makaronikami odłożyć na przynajmniej godzinę. Piekarnik nagrzać do 140 stopni C i włożyć makaroniki na środkową kratę. Po 2 minutach uchylić drzwi piekarnika i tak piec jeszcze przez 13 minut.
  3. Upieczone makaroniki odłożyć do wystudzenia.
  4. Przekładać kremem (za pomocą łyżeczki bądź rękawa cukierniczego), a potem włożyć do lodówki (krem dodatkowo zmiękczy ciasteczka).

W pierwszej chwili przygotowanie makaroników może wydać się skomplikowane, jednak zapewniam – nie jest to ekstremalnie trudny wypiek, jedynie należy go wykonywać z dużą starannością. Zawsze też możecie na swoje wesele zamówić kolorowe francuskie makaroniki u cukiernika. Z pewnością będą one jedną z głównych atrakcji na słodkim bufecie. Występują w wielu kolorach – od pastelowych róży, poprzez miętę do soczystych żółci.

A jaki kolor i smak makaroników najbardziej pasowałby do waszego wesela? :)

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

Komentarze