Słodkości… kto ich nie lubi?
Słodka część wesela to bardzo ważna kwestia. Goście wprost uwielbiają po głównym posiłku i w trakcie zabawy sięgnąć po coś słodkiego. Istnieje wiele rodzajów i smaków ciast i możliwość organizacji słodkiego stołu.
Tort jako gwiazda wieczoru
Najważniejszy oczywiście jest on – tort. Wjeżdża na salę w ustalonym przez Parę Młodą momencie, zazwyczaj o północy, jednak ostatnimi czasy ma to miejsce zdecydowanie szybciej. Okrągły, prostokątny, w kształcie serca, klasyczny, w wersji glamour lub naked cake – do wyboru do koloru w zależności co Wam się podoba. Ile tortu weselnego potrzeba na daną liczbę gości? Tu z reguły doświadczeni cukiernicy podpowiadają. W ich ofercie zazwyczaj znajdujemy już konkretne informacje jaki tort na ile porcji. Wszystko zależy więc od tego ile osób w tym dniu będzie Wam towarzyszyło. Przyjmuje się przelicznik na 1 gościa – 100 g tortu. Trzeba mieć na uwadze jednak jego kształt, formę itd. Bądźcie spokojni, specjaliści w tej dziedzinie na pewno Wam pomogą! Jeśli tort wjeżdża na salę od razu po obiedzie powinien być większy, o tej godzinie są jeszcze wszyscy goście (również ci najmniejsi) i mają większą potrzebę jedzenia, jeśli słodka gwiazda ma pojawić się później może być mniejsza.
Słodki bufet czy słodkości na stole?
Od lat tradycyjną formą podawania słodkiego poczęstunku były patery na stołach weselnych ustawiane pomiędzy innymi półmiskami z potrawami. Przy tej opcji minusem jest jednak ograniczone miejsce i związane z tym trudności jeśli chodzi o swobodne spożywanie posiłków. Na stołach robi się dość ciasno ze względu na ilość zamieszczonych na nich rzeczy, stąd coraz częściej można spotkać się z tworzonymi w odrębnym miejscu sali weselnej słodkimi bufetami, które są o wiele bardziej komfortowe w obsłudze i użytkowaniu.
Ile czego?
Jeśli zdecydujecie się na ciasta czy to na stołach czy w formie słodkiego bufetu konieczne jest dopasowanie ich odpowiedniej ilości. Przyjęło się, że na jednego gościa weselnego powinny przypadać 3 kawałki ciasta. Należy więc pomnożyć liczbę swoich gości przez 3 i pod tą sumę zamawiać odpowiedniość ilość ciast. Cukiernie oferują wiele rodzajów słodkości począwszy od tradycyjnych ciast takich jak serniki, jabłeczniki, popularne są też ciasta z kremem aż po tarty. Osoba, u której będziecie zamawiali słodkości z pewnością powie Wam na ile części dzieli się jaki rodzaj ciasta i ile potrzebujecie go na swoje przyjęcie. Jeśli wiecie, że Wasi towarzysze przepadają za słodkim możecie zwiększyć ilość kawałków. Jeśli Wasz wybór padnie na słodki stół
w innej formie niż ciasta, tu przelicznik jest nieco inny. Taka forma to z reguły deserki, lizaki, babeczki… W przypadku wesela 60-70 osobowego jeden rodzaj deseru powinien liczyć 20-30 porcji, powinny znaleźć się też minimum 3 rodzaje. Kolorowe deserki ułożone na piętrowych paterach pięknie się prezentują i cieszą oko gości! J
Poprawiny i ciasto w podziękowaniu
W przypadku oby dwóch kwestii panuje oczywiście dowolność. Jeśli organizujecie poprawiny możecie doliczyć do ilości ciasta + 2 kawałki lub liczyć na pozostałości z wesela, ale to ryzykowne by nie martwić się, że czegoś zabraknie może lepsza byłaby druga opcja? Decyzja należy oczywiście do Was. Jeżeli zdecydujecie się na słodkie pożegnanie swoich gości wielkość i ilość przydzielanych kawałków zależy od wielkości opakowania. Zazwyczaj jest to 3-6. Musicie więc odpowiednią ilość doliczyć w cukierni do zamawianych porcji.
Menu weselne to bardzo ważna kwestia. Jest przygotowywane na długo przed tym ważnym dniem. Potrawy, dodatki i słodkości są wybierane z dużym zaangażowaniem. Martwimy się czy oby wszystkiego na pewno wystarczy, bo chcemy dla naszych gości jak najlepiej. Pamiętajcie, drodzy organizatorzy wesela, że Wy sami znacie preferencje swojej rodziny i przyjaciół. Doskonale wiecie czy są słodkimi łasuchami czy stawiają na zdrowy tryb życia i częste wizyty na siłowni. Na pewno wiecie co robić! Życzymy Wam słodkich przygotowań! :)
Wolicie słodkości na stole czy w formie bufetu? Ciasta czy deserki? Dajcie znać! :)