Przepis na lekką sałatkę z suszonymi pomidorami
Pomysł na tę sałatkę powstał z chwilą, gdy odkryłam, że na półkach sklepowych jest przepyszny składnik, o którym wcześniej niewiele słyszałam, czyli suszone pomidory.
Pamiętam, że wykorzystywałam je do wszystkiego - sałatek, mięsa, pizzy i na kanapki. Sałatka, którą Wam dzisiaj przedstawiam jest bardzo lekka i fantastycznie sprawdzi się jako przystawka albo w większej porcji jako kolacja do dobrego białego wina.
Składniki:
- 1/2 opakowania sałatowego mixu lub kilka liści sałaty lodowej
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/3 pora
- 120 g sera feta
- 150 g suszonych pomidorów w oleju
- słonecznik
Sos musztardowo-miodowy:
- łyżka miodu
- 50 ml wody
- 150 ml oliwy może być z oliwek
- łyżeczka musztardy
- przyprawy: dwie szczypty bazylii suszonej, szczypta pieprzu
Przygotowanie:
1. Sałatę umyj i wrzuć do miski.
2. Fasolkę odcedź, przemyj pod bieżącą wodą i wsyp do sałatki.
3. Por pokrój na cienkie krążki i rozsyp je po całej misce.
4. Ser feta pokrój w kostkę, a suszone pomidory w cienkie plasterki i dodaj do sałatki.
5. Słonecznikiem możesz bezpośrednio posypać sałatkę albo podprażyć go na gorącej patelni bez oleju z odrobiną soli.
Sos:
1. Do kubeczka dodaj łyżkę miodu i dolej do niego wody. Mieszaj tak długo, aż miód się nie rozpuści. Następnie dodaj musztardę, oliwę i resztę przypraw.
2. Polej sosem sałatkę i gotowe!
Ciekawa jestem, czy Wam również spodoba się takie połączenie składników. Moim znajomym ten przepis zdecydowanie przypadł do gustu i nie ukrywam, że również u mnie ta sałatka często gości na porannym talerzu :)