Przepis na lekką sałatkę z suszonymi pomidorami

25 listopad 2018
Agnieszka Okularczyk

Pomysł na tę sałatkę powstał z chwilą, gdy odkryłam, że na półkach sklepowych jest przepyszny składnik, o którym wcześniej niewiele słyszałam, czyli suszone pomidory.

Pamiętam, że wykorzystywałam je do wszystkiego - sałatek, mięsa, pizzy i na kanapki. Sałatka, którą Wam dzisiaj przedstawiam jest bardzo lekka i fantastycznie sprawdzi się jako przystawka albo w większej porcji jako kolacja do dobrego białego wina.

Składniki:

  • 1/2 opakowania sałatowego mixu lub kilka liści sałaty lodowej
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  •  1/3 pora
  • 120 g sera feta
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • słonecznik

Sos musztardowo-miodowy:

  • łyżka miodu
  • 50 ml wody
  • 150 ml oliwy może być z oliwek
  • łyżeczka musztardy
  • przyprawy: dwie szczypty bazylii suszonej, szczypta pieprzu

Przygotowanie: 

1. Sałatę umyj i wrzuć do miski.

2. Fasolkę odcedź, przemyj pod bieżącą wodą i wsyp do sałatki.

3. Por pokrój na cienkie krążki i rozsyp je po całej misce.

4. Ser feta pokrój w kostkę, a suszone pomidory w cienkie plasterki i dodaj do sałatki.

5. Słonecznikiem możesz bezpośrednio posypać sałatkę albo podprażyć go na gorącej patelni bez oleju z odrobiną soli.

Sos:

1. Do kubeczka dodaj łyżkę miodu i dolej do niego wody. Mieszaj tak długo, aż miód się nie rozpuści. Następnie dodaj musztardę, oliwę i resztę przypraw.

2. Polej sosem sałatkę i gotowe! 

 
Ciekawa jestem, czy Wam  również spodoba się takie połączenie składników. Moim znajomym ten przepis zdecydowanie przypadł do gustu i nie ukrywam, że również u mnie ta sałatka często gości na porannym talerzu :)

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

30 październik 2018
28 listopad 2018

Komentarze