Przepis na świąteczne ciasteczka korzenne

18 grudzień 2018
Agnieszka Okularczyk

Święta z pasem, porządki domowe  w toku, u niektórych z Was choinki już dawno migoczą kolorowymi światełkami. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie okres przygotowań nie może się obejść bez domowych wypieków.

W związku z tym dzisiaj przychodzę z szybkim przepisem na domowe korzenne ciasteczka, których pieczenie jest fantastycznym pomysłem na spędzenie wspólnego popołudnia z ukochanym. Zarezerwujcie sobie około 30 min i spędźcie miło czas :)

Czego potrzebujesz?

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła (ok. 200 g)
  • niecała szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru

 

Jak przygotować świąteczne ciasteczka?

  1. Wyjmij z lodówki kostkę masła nieco wcześniej i posiekaj na mniejsze kawałki.
  2. Najpierw połącz wszystkie suche składniki - mąkę wymieszaj z cukrem i przyprawami.
  3. Do mąki dodaj jajko, masło i miód.
  4. Zagniataj ciasto tak długo, aż przestanie być bardzo lepiące. Gdy po dłuższym czasie nie uzyskasz oczekiwanej konsystencji, możesz dodać nieco więcej mąki.
  5. Podsyp blat mąką, wyłóż na niego ciasto i rozwałkuj na oczekiwaną grubość (najlepiej ok. 1 cm).
  6. Wytnij dowolne kształty foremkami lub zwykłą szklanką i ułóż je na papierze do pieczenia.
  7. Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 10 minut.

 

Pamiętaj, że ciasteczka początkowo są twarde, dlatego z ich próbowaniem łakomczuchy musza się wstrzymać co najmniej do następnego dnia.  Po ostygnięciu możecie je również udekorować kolorowym lukrem lub polewą czekoladową.

Smacznego ! :)

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

28 październik 2017
15 marzec 2019

Komentarze