Przepis na proste i szybkie marchewkowe muffiny

16 styczeń 2019
Agnieszka Okularczyk

Za oknem zima na całego, co nie zachęca do długich spacerów... Aby nie siedzieć co wieczór przed telewizorem opatuleni ciepłym kocykiem, możecie wykorzystać tę zimową aurę i wspólnie upiec coś smacznego!

Dziś mam dla Was przepis na marchewkowe muffinki, które miałam okazję robić na Święta. Samo przygotowanie ciasta nie zajmie zbyt długo, bo jakieś 20 minut. Dłużej potrwa ich pieczenie, ale ten czas możecie spożytkować na coś innego... :) 

Dobrze, no to zaczynamy! Czego potrzebujecie do przyrządzenia tych łakoci? :)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 150  g cukru pudru
  • 250 g marchewki
  • garść płatków migdałowych
  • 1 małe jabłko
  • 200 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody, cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru i kardamonu

 

 Przygotowanie:

  1. Marchewkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. To samo zrobić z jabłkiem.
  3. W misce ubić jajka, aż zaczną być puszyste.
  4. Powoli dodawać mąkę, aby nie powstały grudki, wciąż miksując.
  5. Dodać cukier, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.
  6. Na koniec dodać startą marchewkę, jabłko i wszystko wymieszać na jednolitą masę.
  7. Ciasto umieścić w muffinkowych foremkach, ale nie wlewać go po brzeg, ponieważ jeszcze urośnie.
  8. Piec przez około 45 min w temperaturze 180 stopni, najlepiej do czasu, aż ciasto nie będzie się lepić do drewnianego patyczka.

 

Tak upieczone babeczki możecie dowolnie dekorować czekoladą, lukrem albo masą z bitej śmietany i serka mascarpone.

Może przygotujecie sobie taki smakołyk na weekend? Smacznego! :)

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

18 grudzień 2018
01 czerwiec 2019

Komentarze