Popisowy obiad na randkę - Canelloni z mięsem i szpinakiem

11 grudzień 2018
Agnieszka Okularczyk

Dla niektórych cannelloni  to alternatywa do klasycznego spaghetti.  Faktem jest, że najczęściej podawane jest wyłącznie z sosem bolońskim w połączeniu z beszamelem, co niewątpliwie może przypominać typowe spaghetti.  Mój dzisiejszy przepis jest nieco zmodyfikowany, dzięki czemu poznacie zupełnie nowe połączenie smakowe.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Przygotowanie zajmie  nieco więcej czasu niż poprzednie przepisy, bo około 60-70 minut, ale uwierzcie, jest tego warte !!!! :)

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera

Składniki sosu bolońskiego:

  • 500g mięsa wieprzowo- wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 500 g sosu pomidorowego
  • oliwa lub masło klarowane
  • przyprawy: oregano, sól, pieprz

 

Składniki farszu szpinakowego:

  • 1 opakowanie świeżego szpinaku około 250 g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka sera feta
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • masło klarowane
  • przyprawy: sól i pieprz

 

Składniki sosu beszamelowego:

  • 50 g masła
  • 2 duże łyżki mąki pszennej
  • 300 g mleka
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta soli

 

Przygotowanie:

  1. Marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  2. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmaż marchewkę, drobno posiekana cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Do warzyw dodaj mięso mielone i dokładnie je podsmaż, aż zmieni kolor na brązowy.
  4. Dolej białe wino i po około 5 minutach dodaj sos pomidorowy, przyprawy i pozostaw na małym ogniu przez około 30 min od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotuj farsz szpinakowy.
  5. Na osobnej patelni ponownie podsmaż posiekany czosnek z cebulą, aż będą szkliste.
  6. Dodaj pokrojone suszone pomidory i stopniowo szpinak. Po kilku minutach jego listki skurczą się i będziesz mogła dodać kolejne składniki.
  7. Kostkę fety pokrusz i dodaj do szpinaku. Dopraw solą i pieprzem. Smaż do czasu, aż feta nie rozpuści się i uzyskasz w miarę gęstą masę szpinakową. Odstaw patelnię na bok i zabierz się za zrobienie sosu beszamelowego .
  8. W rondelku zrób zasmażkę: roztop masło i dodaj do niego mąkę. Podsmaż wszystko około 2 minut na niewielkim ogniu ciągle mieszając.
  9. Dolewaj pomału mleko, dodaj gałkę muszkatołową i sól. Wszystko dokładnie i powoli mieszaj do czasu, aż sos nie zgęstnieje. Odstaw z ognia.
  10. Piekarnik nagrzej na 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym lub w prostokątnej blasze na ciasto rozłóż puste rurki i po kolei, każdą z nich napełnij naprzemiennie sosem beszamelowym i farszem szpinakowym. Aby ułatwić sobie zadanie, możesz postawić rurkę pionowo i wtedy zacząć napełnianie. Gdy wszystkie rurki będą napełnione i rozłożone tuż obok siebie, zalej całość sosem beszamelowym i posyp żółtym serem. Wstaw całość na 25-30 minut.

 

Koniecznie napiszcie jak smakowało Wam to danie! Smacznego! :)

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

25 wrzesień 2018

Komentarze