Jakie nietradycyjne smaki tortów mają do wyboru przyszli nowożeńcy?

24 styczeń 2020
Karolina Zysek

Tort weselny to niezbędna atrakcja podczas przyjęcia weselnego. Nic dziwnego, że przyszli nowożeńcy planują jego wybór już na wiele miesięcy przed ślubem, aby tego ważnego dnia był idealny pod względem wyglądu i smaku. Współcześnie królują torty minimalistyczne z topperami, naked cake czy torty z muffinek.

A co kryje środek? Dobre pytanie! 

Najpopularniejsze smaki to przede te klasyczne, których bazę stanowi krem śmietankowy czy czekoladowy w towarzystwie owoców sezonowych czy frużeliny. To właśnie na te smaki stawiają najczęściej nowożeńcy, by mieć pewność, że tort będzie smakował wszystkim gościom.

Pamiętając jednak, że ślub to niepowtarzalny dzień, to może warto skusić się na nieco odważniejsze smaki? O tym dzisiejszy artykuł - o najciekawszych i nieco rzadziej spotykanych smakach tortów ślubnych!

 

Red Velvet Cake 

Red Velvet Cake to typowo amerykański tort. Charakteryzuje się on bordowym zabarwieniem ciasta, a przy tym lekkością i elegancją. Lekkości nadaje mu krem, który oryginalnie wykonywany jest serka „cream chesse”. U nas jednak najczęściej wykonuje się go na bazie śmietanki i mascarpone. Co więcej, w Red Velvet Cake biszkopt, to tak naprawdę nie biszkopt. Jego spód jest nieco cięższy, bo to ciasto ucierane. Natomiast właśnie to powoduje jego oryginalność na tle tradycyjnego ciasta biszkoptowego z kremem śmietankowym.

A elegancja? Połączenie bieli z kolorem bordowym samo w sobie stanowi elegancję. Co więcej, jeśli zdecydujecie się na delikatne i romantyczne dekoracje w towarzystwie eleganckiego toppera, to tort z pewnością podkreśli wyjątkowość tego ważnego dnia, zarówno w smaku, jak i wyglądzie. 




Black Velvet Cake

Black Velvet Cake to oczywiście odmiana poprzedniego smaku. Różni się przede wszystkim barwą ciasta, którą najlepiej uzyskuje się z dodatkiem naturalnego kakao. Ten smak jest nieco mniej znany i popularny, jednak jeśli ktoś bardziej preferuje czekoladę i kakao, to jest to lepszy wybór niż Red Velvet Cake. Poproście jednak swojego cukiernika, żeby kolor ciasta był typowo brązowy jak kakao niż zbliżony ku czarnej barwie, ponieważ środek będzie zdecydowanie lepiej wyglądać po jego rozkrojeniu.



O ile Red Velvet Cake jest zazwyczaj obłożony białym kremem, tak przy Black Velvet Cake możecie zdecydować się na czekoladowy, jak i śmietankowy. Czekolada będzie idealnie komponować się z kakaowym ciastem, a z kolei biel nada większej elegancji. 




Tort szwarcwaldzki

Ciasto szwarcwaldzkie jest nazywany Black Forest Cake, czyli po prostu Czarnym Lasem. Chociaż jego składniki są oczywiste i określa się go jako tradycyjny tort, to jednak nie często nowożeńcy decydują się na wiśnie, które są jego nieodłączną częścią.

Faktem jest, że para młoda decyduje się raczej na owoce, którymi zajadają się zarówno młodzi, jak i starsi. Dlatego stawiają na truskawki czy maliny w towarzystwie klasycznych kremów, jak śmietankowy. A w torcie szwarcwaldzkim podstawą są wiśnie u boku typowej bitej śmietany, która też niekoniecznie może być ulubieńcem wśród gości. Oprócz bitej śmietany, ciemne biszkopty powinny być również nasączone wiśniówką, która dodaje ciastu wilgotności.

Tort szwarcwaldzki, mimo klasycznych warstw, jest jednak odważniejszym wyborem niż ciasto z kremem i owocami sezonowymi. Odchodzi się od tego smaku ze względu na słodkość bitej śmietany, nie zawsze lubianych wiśni czy po prostu dodatku wiśniówki nie wskazanej rzecz jasna dzieciom. Natomiast jeśli kochacie się w słodkościach i wiśniach, a na weselu nie będzie maluchów, to ciasto szwarcwaldzkie będzie naprawdę świetnym wyborem!




Tort herbaciany

W niemal każdej cukierni znajdziecie ciasto kawowe. A co jeśli ktoś bardziej preferuje herbatę niż kawę? Jest na to sposób w postaci tortu herbacianego!


Jak uzyskuje się smak herbaty? Podstawą kremu jest gorące mleko, w którym to właśnie należy zaparzyć herbatę. Po zaparzeniu naparu, zalewamy nim na przykład kawałki czekolady, jeśli marzymy o czekoladowym kremie ;) Jeśli nie chcemy bardzo intensywnego smaku herbaty, chociaż to właśnie istota tego tortu, to naparem herbaty możemy nasączyć jedynie jego biszkopt.



Ogromną zaletą tortu herbacianego jest dowolność jego wykonania. Po pierwsze możecie wybrać rodzaj herbaty, który najbardziej lubicie - zielona, biała czy zupełnie rzadka. Po drugie, mimo smaku herbaty, nie musicie rezygnować ze swojego ulubionego kremu śmietankowego, biszkoptu czy owoców sezonowych. Dlatego jeśli są tu miłośnicy herbaty, to ten tort będzie strzałem w dziesiątkę!




Tort orzeźwiający, czyli tort mojito!



Wesele w upalne lato? Jeśli planujecie letnie wesele i chcecie orzeźwić tortem swoich gości, to pomyślcie o torcie mojito! To ciasto o smaku limonkowo-miętowym nawiązującym do słynnego drinka, a przede wszystkim chłodne i rześkie :)

Jego struktura to biały, klasyczny biszkopt nasączony likierem miętowym i przełożony lekkim kremem limonkowym. To bardzo odważny smak tortu, ale z pewnością przypadnie do gustu Waszym znajomym i nie będzie typowym tortem weselnym. A przede wszystkim orzeźwi Waszych gości w upalny dzień ślubu między blokami tanecznymi, a nie przytłoczy smakiem bitej śmietany i lukru.

Torty jesienne



Ciekawym rozwiązaniem jest dopasowanie smaku tortu do pory roku, w której wypada Wasza data ślub.

Jeśli będzie to jesień, to proponuje Wam kilka topowych smaków w roli głównej z czekoladą!

 Jeśli jesień, to i rozgrzewające smaki. Do takich należą: krem czekoladowy z dodatkiem pomarańczy albo mango lub po prostu krem dyniowy. Smak kremu podkreślą dodatkowo przyprawy korzenne, jak imbir czy cynamon. To ciekawy i odważny wybór, ponieważ jesienne smaki są dość specyficzne, ale i również wyjątkowe. 

Osobiście nie przepadam za smakami jesiennymi, ale jako gość weselny, chętnie spróbowałam Waszego ciasta, jeśli było ono Waszym wymarzonym. Kto wie, może właśnie ten smak tortu byłby dla mnie niezapomniany wśród klasycznych smaków tortów weselnych? ;)

Truskawkowe... tiramisu!

Popularnym wyborem wśród smaków tortów weselnych jest klasyczne tiramisu. To smak znany i lubiany, dlatego z pewnością większość gości powinna zajadać się Waszym ciastem. Jeśli również zastanawiacie się nad wyborem tego smaku, to może warto go trochę… tradycyjnie unowocześnić?

Tradycyjnie, bo dodatkiem w kremie będą truskawki, które jednak unowocześnią typowo wersję tiramisu. Tort stanie bardziej lekki i orzeźwiający redukując smak kawy, a dodatkowo zyska pewnie większą aprobatę wśród najmłodszych ;)




Tort w stylu boho czyli leśny mech!

Jeśli planujecie wesele w stylu boho i chcecie również utrzymać Wasz tort w tej konwencji, to mam dla Was idealną propozycję - leśny mech!

Leśny mech to ciasto szpinakowe przekładane kremem mascarpone i udekorowane granatem. Chociaż wydaje się, że to bardzo odważny wybór, to leśny mech zyskuje coraz więcej zwolenników już po pierwszej degustacji. Smak szpinaku nie jest dominujący, a krem z dodatkiem granatu jest orzeźwiający. Co więcej, jeśli wygląd tortu utrzymacie w jego klasycznej wersji i dodacie jedynie prosty topper, to goście będą zachwyceni :)


A jakie Wy wybraliście smaki tortów weselnych- klasyczne czy te bardziej nietypowe? Pochwalcie się w komentarzach!

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

06 lipiec 2020
26 wrzesień 2018

Komentarze