4 propozycje na napoje, które idealnie sprawdzą się podczas letnich upałów

24 sierpień 2018
Magdalena Gitler

Lato trwa w najlepsze, a wysokie temperatury chyba każdemu dają się we znaki, dlatego dzisiaj mam dla Was kilka propozycji letnich napojów, które doskonale sprawdzą się w upały!

Lemoniady

Lemoniadę w klasycznym wydaniu zna każdy. Wyciśnięty sok z cytryn z dodatkiem cukru, wody oraz kostek lody to powszechnie znany napój orzeźwiający, idealny na lato. Skąd więc tytuł tego nagłówka: lemoniady? Mam dla Was dwie propozycje nieszablonowych wersji tego napoju.

Lemoniada z arbuza

Pyszna, orzeźwiająca o pięknym zapachu!

  • ok. ½ średniego arbuza
  • ½ cytryny lub limonki
  • szklanka wody
  • cukier albo miód do posłodzenia
  • mięta


Arbuza wydrążamy i staramy się wybrać z niego pestki. Następnie kroimy go na kawałki i wrzucamy do pojemnika. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pół szklanki wody. Całość blendujemy do połączenia się składników. Jeśli lemoniada nie jest wystarczająco słodka, można dodać do niej cukru lub miodu, a jeśli macie wrażenie, że jej smak jest niewyraźny albo mdły - wystarczy dodać więcej soku z cytryny.

Najlepiej smakuje mocno schłodzona. Polecam spróbować też wersji z miętą!

Lemoniada z melona

Smak melona jest bardzo specyficzny i wiele osób za nim nie przepada. Zupełnie inaczej sprawa ma się z tym napojem, bo lemoniada, a może właściwie "meloniada" z tego owocu jest naprawdę pyszna!

  • 1 dojrzały melon
  • ½ cytryny lub limonki (może być potrzebna cała)
  • szklana wody
  • cukier albo miód do posłodzenia


Jak widzicie składniki nie różnią się od tych potrzebnych do wersji z arbuzem. Smak melona jest jednak mniej wyraźny, więc może się okazać, że dla uzyskania satysfakcjonującego efektu potrzebne będzie więcej soku z cytryny. Dodawajcie składniki ostrożnie, próbując smaku w trakcie. Najlepiej podawać mocno schłodzoną!

Owocowe smoothie

Kolejna propozycja również ma w sobie owoce. Lato to w końcu czas, w którym królują owoce sezonowe, więc szkoda tego nie wykorzystać.

Smoothie owoce leśne

Nie wszystkie owoce w tym napoju możemy zaliczyć do leśnych, jednak nie o nazewnictwo chodzi, a o pyszny smak!

  • ok. 200 g malin
  • ok. 300 g porzeczek (czarnych lub czerwonych)
  • ok. 40 g jagód
  • borówki
  • 150 ml wody
  • cukier albo miód do dosłodzenia


Porzeczki należy obrać z szypułek. Następnie wszystkie owoce opłukać i umieść w pojemniku i dodać trochę wody. Wszystko blendujemy do połączenia składników. Jeśli chcemy, żeby nasz koktajl miał rzadszą konsystencję, należy dodać więcej wody. Cukier albo miód proponuję dodać po spróbowaniu gotowego napoju – może się okazać, że jest wystarczająco słodki. Gotowe smoothie najlepiej mocno schłodzić.

Tutaj proporcje trudno określić idealnie.  Zazwyczaj dodaję więcej porzeczek i malin, za to mniej jagód nadających kwaśny posmak. Dają go też czerwone porzeczki, czarne są znacznie słodsze. Dlatego, jeśli zdecydujecie się na te pierwsze, również warto uważać na dodawaną ilość.

Woda smakowa

Wielu ludzi ma problem z piciem czystej wody. Bardzo dobrze to rozumiem, ponieważ kiedyś sama nie mogłam przełknąć czystej wody. Są na to różne sposoby: jedni popijają wodę gazowaną lub wysoka zmineralizowaną, inni dodają do niej odrobinę soku, kolejną propozycją jest stworzenie delikatnej wersji smakowej.

Woda jest idealnym napojem na zaspokojenie pragnienia. Jeśli zależy nam na nadaniu jej smaku, możemy dodać do niej owoce np. truskawki, czereśnie, brzoskwinie, cytrusy i właściwie każde inne albo zioła np. miętę albo melisę. Owoce dobrze jest pokroić, a liście delikatnie pognieść, wtedy aromat będzie intensywniejszy. Chyba nikomu nie trzeba mówić, że woda to świetne rozwiązanie na letnie upały.

Koniecznie dajcie znać, co wy lubicie pić latem i czy wypróbowaliście któryś z moich przepisów. Smacznego! :)

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

24 sierpień 2020
12 styczeń 2018

Komentarze