Prosecco Van - modna atrakcja na wesele

23 styczeń 2019
Anna Żaczek

W dzisiejszym poście  zanurzymy się w świecie „bąbelków” i win, a dokładniej w musującym włoskim prosecco.

 

Bąbelki nie muszą  już kojarzyć się tylko ze ślubnym toastem na powitanie Nowożeńców, a sprawił to nowy trend na włoski drink bar, który pozwala dłużej delektować się tym wyśmienitym napojem podczas weselnej biesiady.

Żeby docenić wartość prosecco, warto wiedzieć, że produkowane jest w dwóch regionach Włoch, posiada zastrzeżoną nazwę pochodzenia geograficznego zarezerwowaną dla win produkowanych w regionach  Veneto i Friuli Venezia Giulia (DOG), albo w prowincji Treviso, położonej  na wzgórzach między miastami Trevisto i Veneto oraz Cornuda i Asolo. Obecnie, od 2010 roku używa się zamiennie dla prosecco nazwy „glera”.

Od szampana prosecco różni się przede wszystkim procesem fermentacji. To tak skrótem o historii i pochodzeniu. Idąc dalej, spróbuję „odczarować” rodzaje  prezentownego wina. Określenia, które pozwolą rozróżnić rodzaje prosecco to spumante (czyli najbardziej musujące – ciśnienie wynosi 3 bar), delikatniejsze frizzante (perliste – ciśnienie od 1 do 2,5 bar) i tranquillo (stołowe - bez zawartości dwutlenku węgla). Smakoszy zainteresuje zapewne zawartość alkoholu. Otóż minimalny poziom alkoholu w gatunkowym prosecco wynosi  10.5%  dla frizzante i stołowego, więcej zaś dla spumante - w granicach 11%.

Kolejne oznaczenia dotyczą słodkości prosecco. Zatem najniższą zawartości cukru będzie miało wino oznaczone wyrazem brut, co oznacza zawartość poniżej 12 g  cukru na litr, wyższą extra dry 12-17g/l, dry 17-32 g/l i najwyższą demi-sec 32-50 g/l.

Jak serwować prosecco?

Powinno być przede wszystkim schłodzone w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza i podane w odpowiednio wysokich kieliszkach. Oczywiście najlepiej tym zajmą się fachowcy z branży.

W ostatnich latach pojawił się na rynku polskim pomysł na prosecco wprost z  włoskiego vana ze specjalistyczną kilkugodzinną obsługą - często obserwowany np. na Targach Ślubnych. Czego mogą się spodziewać organizatorzy wesela, wynajmując prosecco vana? Z pewnością niecodziennych doznań smakowych, profesjonalnej obsługi barmańskiej oraz atrakcji w postaci nietypowego pojazdu, który wpisze się w prawie każdy styl wesela.  

Specjalnie dla  czytelników Strefy Narzeczonych zasięgnęłam informacji w jednej z firm promującej trend na włoski bar weselny. Wywiadu udzielił Zespół Proseccovan Picobello, firmy specjalizującej się również w obsłudze przyjęć ślubno-weselnych.

Czym kierować się, decydując się na wynajem włoskiego drink baru na przyjęcie weselne?

W naszej firmie oferujemy wynajem klasycznego włoskiego Piaggio Ape. Gustownie przerobiony van idealnie łączy styl Włoch z lat 70. Sezon 2019 zapowiada się pełen euforycznych bąbelków. Przy wyborze PROSSECOVANA dobrze jest się również kierować wielkością samego Piaggio. Te mniejsze mają możliwość wjazdu do wnętrza sali, co sprawia, że niezależnie od pogody nasza atrakcja będzie cieszyła gości. Obecnie nie wyobrażamy sobie żadnej imprezy weselnej bez Prosecco Vana.

Źródło: proseccovan.net

Czy Wasza usługa dostępna jest tylko na imprezach plenerowych?

Oczywiście, że nie. Kompaktowy rozmiar "PiccoBello" Proseccovana daje możliwość ustawienia w różnych miejscach także w pomieszczeniach zamkniętych, salach weselnych i eventowych. Ponadto dysponujemy również prosecco motorem, który funkcjonuje na tych samych zasadach co van, a dodatkowo jest nie lada atrakcją dla fanów motoryzacji.


Źródło: proseccovan.net

Jaki jest orientacyjny koszt pakietu podstawowego? 

Orientacyjny koszt wynajmu proseccovana to 2500 zł. W cenie wynajmu oferujemy około 150 kieliszków prosecco oraz jednorazowe gustowne kieliszki do prosecco. Ponadto aranżujemy strefę chillout z leżakami i stolikami. Staramy się, aby zarówno van, jak i strefa wypoczynku była estetycznie udekorowana kwiatami i klimatycznym oświetleniem. W tle słychać włoskie szlagiery z dawnych lat. Ponadto podczas 4 godzin obecności na przyjęciu oferujemy obsługę barmańską vana. Za dodatkową opłatą możemy zaproponować syropy smakowe oraz różne drinki na bazie prosseco.

Co zaoferujecie amatorom słabszych trunków, bo, jak wiemy, nie wszyscy goście weselni lubią mocny alkohol?

Większość drinków na bazie prosseco to drinki świeże, lekkie i bardzo orzeźwiające. Obok klasycznego Aperol Spritz możemy przygotować Peach Bellini ze świeżym musem brzoskwiniowym, który się cieszy bardzo dużą popularnością wśród naszych gości lub Hugo z północy Włoch z syropem z czarnego bzu i świeżą miętą. Doskonałym rozwiązaniem jest również kieliszek prosecco ze świeżymi owocami malinami, truskawką czy winogronami.



Sączenie drinków w strefie chillaut z pewnością będzie alternatywą dla mocniejszych trunków i znajdzie swoich fanów. Ja widzę jeszcze inną możliwość wykorzystania prosecco vana.  Można to być atrakcyjna forma poczęstunku dla gości, którzy nie uczestniczą w weselnym przyjęciu, sposób na uczczenie złożenia przysięgi  małżeńskiej w USC lub jako jedna z atrakcji weselnych na mniejszym i większym przyjęciu weselnym. To również doskonały pomysł na poprawiny, kiedy panuje swobodniejsza atmosfera.  

Czy degustacja prosecco wpisała się w Wasze plany weselne? Pomyślcie o tym... ja już nabrałam ochoty na bąbelkowy zawrót głowy :)

 

[Dziękuję Zespołowi Proseccovan Picobello za udostępnienie materiałów informacyjnych oraz fotograficznych]

Średnia

4.8

Oceń mój artykuł

Zobacz także

12 lipiec 2019
18 kwiecień 2018

Komentarze