3 proste przepisy na dania z dyni!

12 grudzień 2019
Agnieszka Okularczyk

Dynia jest warzywem bogatym w minerały i witaminy, dlatego idealnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym podnosząc naszą odporność. Co więcej, jest na tyle uniwersalna, że można z niej robić potrawy słone jak i słodkie desery.

Podobno dynię znano już w czasach starożytnych i wykorzystywano ją nie tylko kulinarnie, ale również w celach leczniczych. Po raz pierwszy do Europy dotarła z Krzysztofem Kolumbem, który sprowadził ją podczas jednej ze swoich wypraw.

Jesień to idealny moment na eksperymentowanie z dynią, więc podam Wam 3 propozycje, w jaki sposób możecie ją wykorzystać. Przepisy są oczywiście proste, a wykonanie ich bardzo szybkie :)

Zupa krem z dyni

Przyznam szczerze, że jeszcze do niedawna nigdy nie użyłam dyni w mojej kuchni! Prawdopodobnie dlatego, że nie miałam na nią żadnego pomysłu. Zmieniło się to, gdy pewnego razu spróbowałam zupy krem mojej mamy, która mnie oczarowała.

Poniżej zamieszczam na nią przepis.

Składniki:

  • 300 g obranej dyni
  • 2 ziemniaki
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz, kurkuma, imbir do smaku


Przygotowanie:

  1. Obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym cebulę i dynię. W przypadku dyni usuwamy również pestki, zostawiając sam miąższ.
  2. Do garnka z wodą ok. 500 ml wkładamy podsmażoną wcześniej cebulę z dynią oraz obrane i pokrojone marchewki i pietruszkę. Dodajemy wszystkie przyprawy z zielem angielskim i liściem laurowym. Całość gotujemy na mniejszym ogniu, do zmięknięcia wszystkich warzyw (około 30 min.).
  3. Pod koniec gotowania dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wyciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy do momentu, aż ziemniaki nie będą miękkie.
  4. Czekamy, aż wywar ostygnie i całość blendujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji.

 
Na koniec można dodać ostrą paprykę w proszku, wycisnąć więcej czosnku wedle uznania lub doprawić solą i pieprzem. Najlepiej podawać z prażonymi pestkami dyni i łyżką śmietany kremówki :)

Placki dyniowe na słono

Ten, kto mnie zna wie, że jestem amatorem placków ziemniaczanych. Jako, że ciężko jeść na okrągło podobne placki, zdecydowałam się na małą odmianę i wypróbowałam placki dyniowe na słono.

Składniki:

  • 400 g obranej i pozbawionej skóry i pestek dyni
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, papryka ostra do smaku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • olej lub masło klarowane do smażenia


Przygotowanie:

  1. Przygotowaną dynię trzemy na tarce o grubych oczkach.
  2. Do miski wbijamy jajka, łączymy z otartą dynią i dodajemy mąkę z przyprawami i pietruszką- całość dokładnie mieszamy.
  3. Z otrzymanej masy formujemy placki i smażymy na patelni około 3 minuty z każdej strony.

 

Placki najlepiej podawać z kwaśną śmietaną :)

Smoothie dyniowe

Ostatnio zakupiłam wyciskarkę do owoców i warzyw, którą wykorzystuję namiętnie zwłaszcza teraz w okresie jesiennym.

Jako że jest to również sezon chorób i przeziębień, stwierdziłam, że czas podnieść odporność w naturalny sposób. Idealnie nada się do tego poniższy przepis.

Składniki:

  • 1/4 małej dyni
  • 1 mango
  • 2 jabłka
  • kawałek imbiru ( 2cm)
  • szczypta kurkumy i cynamonu

Przygotowanie:

  1. Dynię należy obrać ze skóry i wyciągnąć pestki.
  2. Mango również obieramy i kroimy na mniejsze części.
  3. Wszystkie składniki wrzucamy do wyciskarki i na koniec mieszamy z kurkumą i cynamonem.

 

Tak wyglądają moje propozycje, aby rozpocząć kulinarną przygodę z dynią w roli głównej.

Macie sprawdzone przepisy na wykorzystanie tego warzywa w kuchni? Podzielcie się w komentarzach, chętnie spróbuję czegoś nowego :)

Średnia

5.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

Komentarze