Propozycje tortów, które idealnie wpiszą się w styl eko

15 lipiec 2018
Agata Kostka

Ekologia staje się coraz bardziej popularna i powszechna. Nasza świadomość odnośnie dbania o środowisko wzrasta z każdym rokiem. Coraz więcej dekoracji zdobiących sale weselne pochodzi z recyklingu lub makulatury.

Każda pojedyncza rzecz wykonana jest z materiałów wielokrotnego użytku, aby nie stanowiły jednorazowych i całkowicie nieużytecznych zabawek, które mają rozpieszczać jedynie nasze oczy. Menu również może zawierać eko składniki lub po prostu nawiązywać do świata przyrody, co pomoże niezbyt eko-gościom podziwiać piękno natury i zachęcić ich do dbania o środowisko. Najprostszy w przekazie jest tort, który dzięki swoim zdobieniom najpiękniej odda cudowną faunę i florę.

Świat przyrody na torcie

Moda na eko śluby zawitała do nas z samych Stanów Zjednoczonych, gdzie została nazwana stylem green wedding. Ta, coraz to bardziej popularna, forma powstała z połączenia dwóch dobrze nam znanych form – boho oraz folku. Przy klimacie eko mamy do czynienia z naturalnością oraz swojskim tonem, gdzie cenione są dodatki takie jak: odwzorowanie w ramach zdobnictwa na piętrze kory drzew, udekorowanie tortu kremowym mchem lub ozdobienie ciasta płatkami kwiatów powstałymi z masy cukrowej.

W ekologicznym świecie bardzo ważne jest umiejscowienie przyrody na pierwszym miejscu, dlatego eko-pary bardzo chętnie sięgają po roślinne zdobienia. Można również przemycić figurki ptaków, czy wyroby przypominające gałęzie i liście. Mimo tylu możliwości warto pamiętać, że styl eko to nie glamour, w którym ceniony jest przepych.

Najważniejszy jest minimalizm oraz prostota, która pozwala uniknąć ponadprogramowego zużycia składników, dzięki czemu ograniczamy zbyteczne wydawanie pieniędzy oraz marnowanie jedzenia do minimum.

Z tego powodu największą popularnością cieszą się torty o nazwie naked cakes kojarzone również ze stylem boho. Tego typu ciasta nie zawierają ogromnej warstwy masy, która miałaby za zadanie "opakować ciasto w cukier". Sam biszkopt przekładany kremem i kilka prostych dekoracji potrafią stworzyć zaskakujący efekt końcowy, przy jednoczesnej trosce o środowisko.

Jadalne dodatki

Recykling i makulatura grają główne role w świecie eko. Jeśli chodzi o kwestię tortu, ciężko uzyskać odzyskane skądś składniki. Za to Młode Pary mogą postarać się o to, aby dekoracje były biodegradowalne.

Zamiast tradycyjnych figurek na topie ciasta można wykorzystać uzyskane z papieru, który pochodzi z recyklingu, elementy upiększające, na przykład: wizerunek Pary Młodej lub złączonych ptaków, powsadzane w tort patyczki z tkaniny girlandą z niepotrzebnych nikomu materiałów, na których można wpisać imiona, czy inicjały Nowożeńców. Mile widziane są również różnego rodzaju sznureczki, zwyczajne sznury, które nadadzą lekko ostrego klimatu poprzez swoją surowość, co nie będzie kojarzyło się z bogactwem, lecz oszczędnością na czym zależy każdej eko-parze.

Co więcej, według 10 przykazań Eko-człowieka, dekoracja nie ma możliwości trafić do śmietnika, więc powinna być równie zjadliwa, jak samo ciasto. Dla przykładu dodam, iż tort z łatwością można przyozdobić zjadliwymi lub wykonanymi z masy cukrowej kwiatami. Nie można korzystać z naturalnych roślin, które zaraz po ścięciu miałyby trafić do kosza. Flora zrywana w celu jednorazowego użytku, bez możliwości dodania jej do menu - taka sytuacja jest niedopuszczalna!

Eko składniki

Jak już powiedziałam, ciężko zdobyć składniki do tortu z recyklingu, natomiast bez większych problemów jesteśmy w stanie dostać rzeczy wysokiej klasy w sklepach z przedrostkiem eko lub bio, których ostatnimi czasy mamy pod dostatkiem.

Składniki pochodzące z eko-upraw są zdrowsze, nie posiadają w sobie ogromnych ilości szkodliwej chemii, a przede wszystkim ich świeżość powala na kolana niepoprawnie sklonowaną wersję. To bardzo ważne, szczególnie kiedy decydujemy się na biszkopt przekładany między innymi kremem ze szpinaku. Uzyskujemy wtedy niebywały i niebanalny posmak ciasta oraz bardzo fajny efekt, który będzie tworzył zielony kolor warzywa. W tym przypadku świeżość oraz stan szpinaku są niesłychanie ważne, ponieważ tego typu składnik gorszej jakości popsuje cały smak tortu. 

A propo kremów... warto przemyśleć bardzo popularne ostatnimi czasy opcje wegańskie, co również jest podpinane pod hasło bio. Z łatwością można zastąpić pewne składniki ich sojowym odzwierciedleniem, tak jak mleko używane przy wyrobie kremów. Ta opcja pozwala nam otworzyć się na jedzenie tworzone z myślą dla wegetarian oraz wegan, którzy nadrabiając swoje mięsno-nabiałowe zaległości, posiadają ogromnie zróżnicowane menu, co może mieć fantastyczny wpływ na wspomniany już przeze mnie posmak ciasta.

Pamiętajmy, że przepyszny lecz minimalistyczny tort jest dużo lepszym rozwiązaniem, niżeli bogato zdobiony, a zarazem niesmaczny "smakołyk".

Eko trend

Od jakiegoś czasu możemy obserwować falę trendu, która zalała cały świat. Moda na bycie eko spowodowała, że ludzie zaczęli bardziej troszczyć się o środowisko. Niestety takie "hity z ulicy", które rozprzestrzeniają się z prędkością światła nie zawsze są powiązane z zasadami, których trzymamy się w naszym życiu. Dlatego ważne jest to, żeby nie stawiać jedynie na eko tort, ponieważ Młodzi zauroczyli się listkami, mchami, paprotkami na cieście, lecz zadbać by całe wesele miało eko wydźwięk. Jednolite i spójne wesele z całą pewnością sprawdzi się najlepiej! :)

Co myślicie o popularności "eko"? Przemawia do Was ten trend, przeniesiony do świata ślubów? :)

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

19 styczeń 2018
25 grudzień 2019

Komentarze