Czy degustacje menu weselnego mogą Ci pomóc w zdobyciu klienta?

03 marzec 2019
Adrian

Wybieranie menu weselnego jest dla Pary Młodej bardzo, ale to bardzo trudnym zajęciem. Poszukują odpowiedniej firmy cateringowej oraz miejsca przeznaczonego na wesele, aby później decydować o menu wybierając konkretne dania, przekąski czy gorące napoje.

Firmy cateringowe oraz restauracje mogą jednak znacznie przyspieszyć i ulepszyć ten proces. Wystarczy swoje dania i napoje...pokazać! Tak jest. Wyobraźcie sobie proszę zakup ubrania bez możliwości zwrotu nie widząc go na oczy, a bazując jedynie na opisie słownym sprzedawcy.

Smaczna oferta nie tylko na papierze

Prezentacja oferty w postaci wydrukowanego menu jest zupełnie nieprofesjonalna. Tak naprawdę można ją przyrównać do nowo zakupionego samochodu, kupionego w ciemno, którego markę, model oraz wygląd zobaczymy pierwszy raz dopiero po odebraniu z salonu. Nie tędy droga.

Jako dobra firma cateringowa warto pokazać praktyczne walory smakowe swoich dań oraz napojów czy przekąsek, niż je prezentować jako czcionka na papierze. Słowa niewiele powiedzą o prawdziwej jakości i smaku potraw przygotowywanych przez Twoją firmę.

Umów się z klientem na konkretną porę i zapytaj go o preferencje smakowe oraz wstępny wybór. Przekaż informację na ten temat swojemu kucharzowi i przygotuj dania na przyjście Państwa Młodych. Przygotuj także inne, mniej angażujące dodatki, takie jak kawa, herbata czy autorskie ciastka i tym samym zaproponuj także skorzystanie z ciekawych dodatków, wychodzących poza typowe menu weselne. To sposób na prawdziwy zarobek i wybór w bardzo przyjemnej atmosferze!

Zadbaj o komfortową atmosferę podczas degustacji

Pamiętaj jednak, że klienci powinni czuć się swobodnie, zatem zaoferuj dania i przysmaki, ale jednak opuść ich na kilka, krótkich chwil. Niech czują się komfortowo na samym początku smakując dania Twojej firmy i oceniając je wraz ze swoją drugą połówką. Wróć jednak do stolika po minucie czy dwóch i poproś o pierwsze wrażenia.

Poza standardowymi daniami, przygotuj także coś “ekstra”. Coś, czego klienci się nie spodziewają i tym samym z pewnością się tym zainteresują. Przygotuj ciekawe dania, ciasta, napoje, kawy czy herbaty z różnych stron świata. Pamiętaj, że możliwości są nieograniczone, warto jednak także oczywiście zwrócić uwagę na cenę tych ekscesów.

Zarówno praca kucharza, jak i ceny wszystkich składowych nie są wysokie, ale jednak są znaczące dla rentowności restauracji. Tym samym, proponuję Ci stworzenie dań bardzo niewielkich, ale jednak pełnych. Klient musi, poza walorami smakowymi, ocenić także sposób prezentacji potraw i ich przyrządzenie oraz atrakcyjność wizualną. Dlatego stwórz danie zdecydowanie mniejsze, ale w dalszym ciągu ładnie przyrządzone i o tym samym składzie co danie podawane już na weselu.

Eksperymentuj i kombinuj

Klienci z pewnością docenią smaki potraw w Twojej restauracji oraz sposób ich prezentacji. Skorzystaj z tego - stwórz małe dzieła sztuki, które spodobają się Państwu Młodym i staraj się ciągle kierować ich na właściwe tory. Ponadto istotny jest fakt, że klient po skosztowaniu i zajęciu pół godziny Twojego czasu, z pewnością się zgodzi. Tu u większości ludzi zadziała zobowiązanie. Skorzystaj z tego i stwórz nową jakość Twoich usług!


Serdeczne pozdrowienia,

Adrian

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

22 kwiecień 2020
29 listopad 2018

Komentarze