Najlepsza obsługa - co to oznacza i jak powinna wyglądać?

09 grudzień 2018
Adrian

Ślub i wesele to taki czas, podczas którego liczy się wyłącznie dobro Państwa Młodych. Z tego względu warto zaproponować im jak najlepszą obsługę.

Niestety często "najlepszą obsługę" restauratorzy rozumieją jako nachalność oraz nadopiekuńczość, która klientom zdaje się przeszkadzać. Warto wypośrodkować swoje możliwości i zaoferować obsługę, która będzie niemalże niewidoczna.

Obsługuj, ale nie atakuj

Warto pamiętać, że goście weselni przyszli się dobrze bawić i czerpać radość z obcowania ze współbiesiadnikami. Restauracja nie może w tym w żaden sposób przeszkadzać, a sama obsługa powinna stanowić ledwie widoczne tło, które zdaje się pojawiać spod ziemi dokładnie wtedy, kiedy goście tego oczekują.

Warto, by kelnerzy wychodzili na salę wyłącznie w konkretnym celu. Włóczenie się po sali kilkunastu osób z obsługi i obserwacja gości, tworzy bardzo napiętą i niemiłą atmosferę. Nawet wtedy, kiedy kelnerzy mają dobre zamiary i chcą być dostępni dosłownie na skinienie palcem. W tym wypadku warto zastosować proste rozwiązanie. Zadbajmy, jako profesjonalna obsługa, by kelnerzy stali z boku i spokojnie oczekiwali na jakiekolwiek sygnały do działania, czy to ze strony właścicieli lokalu, czy też ze strony gości.

Oferuj w subtelny i nienachalny sposób

Warto, by kelner zadawał krótkie pytania, które nie wymagają od gościa weselnego długiej konwersacji. Ludzie podczas dużych spędów zazwyczaj bardzo się stresują. Większość rzadko bywa w restauracjach, a bardzo angażujące pytania potrafią dosłownie zirytować biesiadnika. Jeśli zatem padają pytania o kawę, to wystarczy zapytać o ilość cukru oraz dodatek mleka. Wszelkie detale zdają się nie mieć podczas ślubu znaczenia i to, czy kawa będzie kolumbijska czy może brazylijska, nie zmieni zbyt wiele, szczególnie podczas zakrapianego wesela.

Kelnerski uniform

Kelnerzy powinni stanowić tło, ale takie, które łatwo wyróżnić spośród gości weselnych. Warto zatem, by założyli na siebie jedynie bardzo stonowane części garderoby. Pewną i sprawdzoną klasyką są spodnie garniturowe w kolorze czerni i biała koszula przyozdobiona wyróżniającym, ale jednocześnie dość subtelnym detalem oraz oczywiście czarne, eleganckie buty. To samo dotyczy damskiej części obsługi. Uniformy kelnerek również powinny być stonowane. Mogą to być klasyczne połączenia kolorystyczne koszuli i spódnicy lub neutralne sukienki.

A jaki wyróżnik? Tak naprawdę wszystko zależy wyłącznie do restauratora, jednak dobrym wyborem są typowe dla danej restauracji krawaty w konkretny wzór. Właściciel lokalu może samemu zdecydować o obowiązującym “dress-code”. Warto pamiętać jedynie, by obsługa miała zapewnioną swobodę ruchów i brak krępacji względem niekomfortowych i niewygodnych strojów.

Wielu restauratorów odziewa męską część obsługi w marynarkę, koszulę oraz kamizelkę, co w połączeniu daje bardzo trudne warunki pracy kelnera. Bywa to jednak dobre rozwiązanie na bardzo ekskluzywnych balach, pełnych przepychu i rozpusty, jednak nie na szybką i sprawną obsługę wesel.

 

Warto zatem zadbać o swoich klientów pokazując im, że liczy się tylko i wyłącznie ich dobro oraz wzorowe samopoczucie

Średnia

5.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

02 wrzesień 2020
03 kwiecień 2019

Komentarze