Sezonowe menu w lokalu weselnym

23 październik 2019
Adrian

Podstawą każdego udanego wesela jest przede wszystkim dobrze zorganizowane menu. Zwykle opieramy się w tej kategorii na sprawdzonych daniach i przystawkach, które od lat doskonale się sprawdzają i smakują wszystkim gościom.

Jednak każda restauracja oferująca możliwość zorganizowania wesela powinna zaproponować coś więcej, a mianowicie uzależnić serwowane dania od pory roku. Sezonowe menu lokalu weselnego to zdecydowanie bardzo oryginalny pomysł, który z pewnością wyróżni Twoją restaurację na tle innych.

Orzeźwiające menu na letni sezon

Jak wiadomo do bezpiecznych menu zaliczamy kotlety schabowe, zrazy i rolady drobiowe, jednak niekiedy warto poeksperymentować i zaserwować gościom oryginalne dania, dla których główną inspiracją będzie pora roku.

W sezonie letnim mamy idealny czas na spożywanie świeżych owoców i warzyw, dlatego warto stawiać na orzeźwiające menu, które “ochłodzi” temperaturę i emocje podczas udanego wesela. Ciekawym daniem może być zupa jabłkowa, serowa lub kokosowa, a także różnego rodzaju kremy warzywne z groszkiem ptysiowym. Podczas upalnego dnia z pewnością większość gości ucieszy się na obecność w menu chłodnika.

Dodatkowo warto pamiętać, że przy wysokich temperaturach lepiej stawiać na lekkie drugie danie, aniżeli na ciężkie sosy. Można wykorzystać potrawy przyrządzone na grillu, które doskonale kojarzą się z letnim sezonem i każdemu smakują. W przekąskach warto znaleźć miejsce na lekkie surówki zamiast tradycyjnych sałatek warzywnych, w których jednym z głównych składników jest ciężki majonez. Doskonałą alternatywą są jogurty i wszelkiego rodzaju dipy.

Wśród deserów powinny znaleźć się serniki na zimno, lekkie ciasta z niewielką ilością kremu czy też urocze babeczki z owocami. Jeśli mowa o słodkich dodatkach, nie możemy zapomnieć o różnego rodzaju lodach, które warto urozmaicić owocowymi polewami i posypkami. Oczywiście nie powinniśmy zapomnieć o orzeźwiających napojach, wśród których warto umieścić owocowe lemoniady, wodę z dodatkiem cytryny i mięty, czy też świeże soki z wyciskanych owoców. Kawę czy herbatę można dla odmiany podawać mrożoną, gdyż taka wersja każdemu kojarzy się z okresem letnim.

Zimowe menu z rozgrzewającymi daniami

Zima to czas, w którym stawiamy na rozgrzewające dania. W chłodniejszym sezonie doskonale sprawdzi się tradycyjny rosół lub barszcz czerwony. Na drugie danie warto zaserwować różnego rodzaju pieczone mięsa lub ryby w otoczeniu grzybów, żurawiny, kapusty kiszonej, marchewki z groszkiem czy buraczków.

Ponadto w zimie każdy z nas może pozwolić sobie na więcej kalorii, dlatego warto przygotować bardzo słodkie i kaloryczne ciasta, z dużą ilością kremów i czekolady - czekoladowe brownie, gorące suflety czekoladowe, czekoladowa lawa w formie fontanny albo czekoladowe fondue - wszystko to, co pozwoli się zasłodzić!

Do rozgrzania podczas zimowego sezonu warto na weselu podać również czekoladę do picia lub herbatę z miodem, wanilią, cynamonem, goździkiem lub plasterkiem pomarańczy i przyprawą korzenną. Fajnym pomysłem będzie także grzany miód lub grzane wino. Należy przy tym pamiętać o utrzymywaniu ich stałej, dość wysokiej temperatury!

 

Pozdrowienia,

Adrian

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

03 lipiec 2019
01 styczeń 2020

Komentarze