Kolejność wydawania posiłków na weselu

06 listopad 2019
Adrian

Na każdym weselu najważniejsza jest dobra zabawa, która liczy się zarówno dla Pary Młodej, jak i dla wszystkich gości. Jednak na tym nie koniec!

Warto zadbać o swoich klientów z każdej możliwej strony, gdyż wesele zwykle jest jedną z najbardziej wyjątkowych chwil w życiu świeżo upieczonych małżonków, dlatego jako obsługa lokalu powinniśmy dołożyć wszelkich starań, by każdy wyszedł z wesela nad wyraz szczęśliwy.

Z pewnością na zadowolenie Nowożeńców i gości weselnych wpływa serwowane menu. Po wybraniu odpowiednich posiłków, zarówno tych zimnych jak i ciepłych, należy zadbać o perfekcyjny czas ich podania. To zdecydowanie klucz do sukcesu.

Kolejność podawania dań na weselu

Kolejność podawania dań na weselu ma ogromne znaczenie, gdyż nie tylko określa porządek uroczystości, ale także zapewnia komfort wszystkim uczestnikom imprezy.

Pierwszym serwowanym posiłkiem powinien być ciepły obiad, na którego spożywanie powinniśmy przeznaczyć około godziny. To odpowiedni czas na powolne i spokojne jedzenie, podczas którego goście mogą ze sobą rozmawiać i plotkować.

Nie zapominajmy o torcie! Od lat tradycja pokazuje, że najlepszym czasem na jego zaprezentowanie i podanie jest chwila przed północą, lub tuż po - w okolicy oczepin, o ile wesele trwa całą noc. Jeśli w naszym lokalu zaplanowana jest zabawa weselna, która planowo ma zakończyć się późnym popołudniem lub wieczorem, tort powinien zostać podany niedługo po obiedzie.

Następnym ciepłym posiłkiem po obiedzie jest kolacja. Pamiętajmy podczas planowania menu weselnego, aby unikać podczas komponowania kolacji tych samych bądź podobnych składników do tych obecnych na obiedzie. Dlaczego? Otóż odpowiedź jest bardzo prosta! Jeśli komuś nie przypadł do gustu obiad ze względu na smak, to chętnie zje coś zupełnie innego. Takim rozwiązaniem z pewnością spełnimy oczekiwania wszystkich gości pod względem smaku serwowanego jedzenia.

Po północy powinniśmy zarezerwować czas na ostatni ciepły posiłek, a odstępy między nimi powinny wynosić około 3 godzin. Ostatnie ciepłe danie bez wątpienia doda gościom energii do dalszej zabawy i z pewnością ich wzmocni, a także rozbudzi. Po zaplanowaniu godzin wszystkich ciepłych posiłków, pamiętajmy o tym, by zadbać również o odpowiednią liczbę kelnerów. Najlepiej sprawdza się reguła, z której wynika, że na 10 gości powinna przypadać minimum jedna osoba obsługująca.

Dania zimne - jak serwować?

Wybór menu weselnego zwykle nie należy do najłatwiejszych, szczególnie gdy pragniemy w pełni zaspokoić potrzeby i oczekiwania naszych klientów. Jednak warto kierować się tradycyjnymi rozwiązaniami, w których należy zadbać o odpowiedni podział na dania ciepłe i zimne.

Zaczynając od tych drugich z wymienionych - do zimnych posiłków zwykle należą wszystkie przekąski, dla których odpowiedni czas jest... w każdym momencie! Wszelkie deski serów, wędliny czy sałatki, a także owoce i słodkości, powinny być dostępne cały czas w miejscu łatwym do zauważenia przez gości. 

Jeśli zimne dania planujemy rozłożyć na stołach, pamiętajmy o tym by, by odległości między nimi były wygodne dla gości, a każdy z nich mógł sięgnąć po zakąskę czy przystawkę dosłownie za pomocą wyciągniętej dłoni. Jeśli jednak zimne posiłki planujemy serwować w konkretnym miejscu na sali weselnej, powinniśmy zadbać o komfortową przestrzeń dla częstujących się nimi osób.

Dodatkowo warto zadbać o komfortową przestrzeń, dzięki której każdy będzie mógł wygodnie nałożyć sobie interesujące go dania.

Pozdrawiam wszystkich!

Adrian

Średnia

3.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

23 styczeń 2019

Komentarze