Czym kierować się przy wyborze ciast i deserów weselnych?

29 styczeń 2018
Magdalena Borzęcka

Desery, którymi poczęstujemy naszych weselnych gości to zwieńczenie uroczystego obiadu. Oprócz podstawy jaką jest wyśmienity tort weselny, warto dobrać odpowiednie ciasta oraz desery, które umilą całą zabawę weselną.

 

Ilość ciast oraz ich rodzaje 

Jeżeli chodzi o ilość ciast oraz deserów to wszystko zależy od preferencji naszych gości. Tradycyjnie szacuje się, że jest to jedna blacha np. ciasta dla 10 osób – z reguły jest to wystarczająca ilość potrzebna na przyjęcie, poprawiny oraz rozdanie gościom na pożegnanie.

Ważne przy wyborze ciasta jest to, aby nie było ono zbyt kremowe, ponieważ z zasady kremowy ma być tort. Desery służą zazwyczaj jako przekąska do kawy, warto więc wybrać te niezbyt słodkie.

 

 

Najlepiej zdecydować się na klasyczne i lubiane przez większość Polaków ciasta takie jak: sernik, szarlotka, ciastka z owocami, babeczki (słodkie oraz wytrwane). Ciasta najlepiej prezentują się na paterach na stole, chociaż popularnym ostatnio rozwiązaniem są tzw. słodkie stoły, gdzie znajdziemy ciasta, desery, owoce, a także kawę z herbatą. Istną furorę na weselnym stole robią fontanny do czekoladowego fondue – stanowią swoiste dzieło sztuki i z reguły to właśnie tam tworzą się największe kolejki wśród gości.

 

 

Regułą jest, że desery nie są wliczane w podstawowe menu weselne, para młoda zamawia je oddzielnie w cukierni (po wcześniejszej degustacji !). Można dopłacić za desery do menu weselnego, lecz ekonomiczniejszą opcją jest ta pierwsza. Warto zająć się tematem już 4 miesiące przed weselem, z powodu napiętych terminów cukierni. Po wstępnej analizie warto wybrać 3 lub 4 cukiernie, które mają najlepsze menu i umówić się na spotkanie połączone z degustacją. Gdy już wybierzemy naszą cukiernie, warto dogadać szczegóły transportu ciast na salę weselną, który zapewni bezpieczeństwo dostawy. 

Koszt ciasta weselnego

Ceny za ciasta weselne uzależnione są oczywiście od firmy, która zajmie się jego wypiekiem.

Przykładowa cena za ciasto o wymiarach 40x30 cm to:

  • sernik – około 60 zł,
  • makowiec – 50 zł,
  • jabłecznik 50 zł,
  • snikers – 55zł,
  • piernik – 50 zł.

 

 

Desery w zależności od pory roku 

Pora roku również ma znaczenie w przypadku wyboru deserów weselnych. Nie poleca się w lecie serwować ciast z kremami, które pod wpływem ciepła mogą się szybko zepsuć na stole.

Na wiosnę warto zdecydować się np. na pannacottę z owocami – delikatny deser lub ptysie ze śmietaną i owocami. W lato idealnie sprawdzą się orzeźwiające desery lodowe typu granita czy sorbet. Biorąc ślub na jesień warto zdecydować się na sezonowe owoce, babeczki lub desery lodowe. W zimę możemy zaserwować tiramisu lub podawany na ciepło krem brulee.

 

 

Desery oraz ciasta na które się zdecydujecie zależą oczywiście od Waszych gustów i preferencji. Nie zapominajcie jednak o wcześniejszym sprawdzeniu cukierni oraz umówienie spotkania połączonego z degustacją – tylko w ten sposób zapobiegniecie późniejszym rozczarowaniom.

Średnia

5.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

Komentarze