Niezawodne curry na każdą okazję

29 styczeń 2018
Karolina Kosmala

Karnawał to czas szczególnie sprzyjający spotkaniom towarzyskim, warto więc mieć wypróbowany przepis, który (dobrze) nakarmi chmarę głodnych ludzi, a przy którym nie trzeba się zbytnio napracować. Moje curry równie dobrze nadaje się na romantyczną kolację we dwoje, ale to też typowe comfort food, idealne na kiepski dzień, a przede wszystkim zawsze wtedy, kiedy macie ochotę na coś pysznego ;-)

Odkąd miałam okazję pracować w indyjskiej restauracji, curry w różnych wersjach znajduje się na czele listy moich ulubionych dań. Oczywistym dodatkiem do mięsa jest ryż, ale moim numerem jeden są chlebki naan, którymi zagarnia się sos. Mogłabym to jeść niemal codziennie. Naany przygotowane według mojej metody najlepsze są zaraz po przyrządzeniu, dlatego lepiej sprawdzą się w przypadku kolacji dla dwojga niż większego przyjęcia, ale myślę, że możecie sobie w takiej sytuacji pozwolić na małe ułatwienie, kupić paczkę naanów w sklepie i tylko je podgrzać przed podaniem (są sprzedawane w takich opakowaniach jak tortille).

Przepis na curry, którym się z Wami dzielę ma same zalety, bo przygotowanie jest szybkie i łatwe, a dodatkowo, danie można przygotować wcześniej i nie tylko nie straci na smaku, ale nawet zyska. Mam nadzieję, że wejdzie także do Waszego stałego repertuaru!

Curry

Niezawodne curry z kurczaka

2 porcje

Składniki:

- 300 g mięsa z kurczaka (filet lub – lepiej – mięso z udek pozbawione kości, można takie kupić paczkowane)
- 1 szklanka przecieru pomidorowego, np. z kartonika lub zmiksowanych pomidorów z puszki
- 1 szklanka mleka kokosowego (ewentualnie śmietany 30%)

- 1 mały ząbek czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- po 1 łyżeczce ziaren kolendry i kuminu lub gotowa mieszanka garam masala
- olej, sól, pieprz

Do podania:

Chlebki naan

2 sztuki

- 1 szklanka mąki
- ok. 1/3–1/2 szklanki wody
- opcjonalnie: ziarna czarnuszki

- ryż

Wykonanie:

  1. Kurczaka pokroić na dość duże kawałki. Obrany czosnek i imbir zetrzeć na drobnej tarce lub posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać przyprawy (kumin i kolendrę lub garam masalę), czosnek, imbir, chwilę smażyć i dodać mięso, zamieszać, aby przyprawy go obtoczyły, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na dość dużym ogniu, aż kurczak zrumieni się z obydwóch stron, wtedy dolać przecier pomidorowy i mleko kokosowe.
  2. Przełożyć całość do garnka, przykryć i gotować około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Spróbować dania i ewentualnie doprawić.

Chlebki naan:

  1. W misce wymieszać mąkę i 1/3 szklanki wody. Jeśli ciasto będzie za twarde, dodać więcej wody – powinno być dość elastyczne, aby łatwo dało się rozwałkować, ale nie lepiące.
  2. Stolnicę lub dużą deskę do krojenia posypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części i jedną rozwałkować na cienki placek średnicy Waszej patelni. (Na początku wałkowania można też posypać czarnuszką, pod ciężarem wałka ziarna wprasują się w ciasto).
  3. Bardzo mocno rozgrzać patelnię (bez tłuszczu!), przełożyć na nią rozwałkowany placek, smażyć, aż spód będzie przyrumieniony i przewrócić na drugą stronę, znowu trzymać na ogniu do zrumienienia. Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta. Gotowe placki można polać stopionym masłem.

 

Koniecznie podzielcie się wrażeniami w komentarzach, jeśli skorzystacie z mojego przepisu ;-)

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

08 czerwiec 2018

Komentarze