Kącik kulinarny: kurczak w sosie cytrynowym - przez żołądek do serca

23 październik 2018
Agnieszka Okularczyk

Dziś przychodzę do Was z propozycją łatwego, szybkiego, a przede wszystkim pysznego dania, które miałam okazję ostatnio ugotować mężowi na obiad.Nie ukrywam, że był pozytywnie zaskoczony!

O czym mowa? O kurczaku w sosie cytrynowym! Czas jaki poświęcicie na jego przygotowanie to około 30-40 min. :)

Jakie składniki musicie przygotować?

  • 400g piersi z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 małą cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek cebulki dymki lub szczypiork
  • 200-300g śmietany 30%
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżkę masła klarowanego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz ( możesz dodać pieprz cytrynowy), szczypta curry
  • ryż jaśminowy

Jesteście gotowi? Zaczynamy gotowanie! :)

  1. Piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Marchewkę i cebulę pokrój w paseczki, dymkę/szczypiorek drobno posiekaj.
  2. Rozgrzej masło klarowane w większym naczyniu (może być również wok). Mięso, marchewkę, cebulę i dymkę usmaż, aż do zarumienienia. Gdy składniki zaczną przybierać złotego koloru, przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i podsmaż jeszcze przez 1-2 minuty. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą curry do smaku.
  3. Zalej całość przygotowanym bulionem i gotuj około 10 minut na małym ogniu. W tym momencie możesz wstawić ryż do gotowania :)
  4. Potrawkę zalej śmietaną i wstaw na mały ogień, aby śmietana delikatnie zgęstniała. Następnie dolej do niej sok z cytryny. Jeśli danie będzie za mało kwaśne dodaj trochę więcej soku niż jest w przepisie.
  5. Mąkę wsyp do szklanki, zalej 1/3 zimnej wody i rozrób widelcem, aby nie było grudek. Przelej całość do potrawki i gotuj do zgęstnienia sosu.

 

Mam nadzieję, że Wasi partnerzy również będą pozytywnie zaskoczeni efektem końcowym. Smacznego! :)

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

02 grudzień 2018
15 marzec 2019

Komentarze