Podtalerze, jako element dekoracyjny stołu weselnego

07 październik 2019
Anna Żaczek

Tuż po wejściu do sali weselnej, naszą uwagę przyciagają dekoracje na stołach, pośród których czołowe miejsce zajmuje zastawa stołowa. 

Z tego powodu powinniśmy poświęcić dużo czasu na aranżację tej części sali bankietowej, aby goście delektowali się nie tylko potrawami, ale również patrząc na nakrycia stołowe, doświadczali miłych wrażeń estetycznych.

Organizatorom wesela rośnie serce, kiedy gość po wejściu do sali weselnej, nie mogąc powstrzymać się od zachwytu, musi wykrzyczeć - WOW

Co może nadać serwisowi pięknego i eleganckiego charakteru? Oczywiście oprócz  dekoracji florystycznych, serwetek, odpowiedniego garnituru sztućców, możemy dodać dekoracyjne podtalerze.

Po co nam podtalerze?

Weselne zastawy na ogół są proste i bez wzorów, ponieważ takie najłatwiej wkomponować w różne style.

Poprzez wprowadzanie odpowiednich dodatków nabierają uroczystego charakteru i się ożywiają.

Zwykłe talerze obiadowe możemy odpowiednio wyeksponować poprzez podłożenie pod nie podtalerzy. Zdecydowanie różnią się one od zwykłych talerzy, spełniają kilka funkcji i  — o czym nie wszyscy wiedzą  — nie są zabierane ze stołu podczas serwowania głównych potraw.

Służą przede wszystkim wyczarowaniu klimatu na stole oraz tworzą bazą, na którą stawiane są talerze do dań głównych lub deserów.

Ustawienie na stole

Podtalerze powinny być ustawione w odległości 1 cm od brzegu stołu. Zdarza się, że kładzie się na nie eleganckie, okrągłe bawełniane serwetki o wielkości zagłębienia talerza w celu stłumienia odgłosu stawiania talerza obiadowego.

Nie jest to wymagane, ale czasami podczas eleganckich kolacji stosuje się taki zabieg. W funkcji dekoracyjnej stołu weselnego, podtalerze wykorzystywane są również jako baza do położenia fantazyjnie złożonej na płasko lub zrolowanej bawełnianej serwety.

Wygląda to dosyć efektownie.

A skoro mówimy o zastawie, warto wiedzieć, ile miejsca przeznaczyć dla jednej osoby siedzącej przy stole weselnym. Minimum, jakie przewidują dekoratorzy to 60 cm, ale bardziej komfortową sytuację będzie miał gość, jeśli będzie to w granicach 70-75 cm.

Doskonale wiemy, że osoba dobrze zbudowana i o większej masie ciała, wymaga więcej miejsca niż drobna i szczupła. A dla gości nie ma nic bardziej denerwującego, niż brak swobody podczas spożywania posiłku.

Jeśli planujemy wkomponować w zastawę podtalerze, wówczas korzystniej jest zapewnić więcej miejsca dla jednej osoby. Tu również zwraca się uwagę na głębokość stołu, gdzie zakłada się, że będzie ona wynosiła minimum 40 cm dla jednej osoby. Wówczas zmieści się duży talerz obiadowy o średnicy 25 cm, znajdzie się miejsce na większy podtalerz oraz zostanie parę centymetrów za talerzem na kieliszek i potrawy.

Style i wzory podtalerzy

Moją uwagę zwróciły subtelne podtalerze szklane w stylu włoskim z imitacjami pereł na obrzeżu. Szklanym podstawkom lekkości nadaje również zdobienie rantu wykonane w kolorze złota lub srebra. Wrażenie nieco większej ciężkości sprawiają podtalerze wykonane z poliwęglanu, całe w kolorze złotym, srebrnym lub miedzianym, ale odpowiednio dobrane do stylistyki i koloru przewodniego wesela, stworzą również piękną całość.

Przykładowo do stylu rustykalnego będą pasowały podtalerze ręcznie malowane lub drewniane ewentualnie miedziane. Tu również można wykorzystać haftowane serwetki świetnie zastępujące podtalerze.

Podkładki/serwety pod talerze wykonane są na ogół z grubego papieru, zdobionego ażurami wycinanymi laserowo oraz pokrytego farbą w złotym lub srebrnym kolorze.

W kompozycji stołu należy zgromadzić kilka pasujących do siebie rzeczy — w tym talerze, sztućce, szklanki i kieliszki. Najbardziej sprawdzi się biała zastawa. Przyjmując taką bazę, będziemy mogli wprowadzić inne barwy. Należy sprawdzić również średnicę podtalerza oraz największego talerza obiadowego, pamiętając, aby talerz bazowy był nieco większy od obiadowych. W kwestii kolorystyki, dekoratorzy zalecają, aby podtalerze w kolorze złota miały towarzystwo sztućców w tym kolorze, analogicznie srebrne talerze  — sztućce w kolorze srebnym.

Tylko niektóre obiekty weselne posiadają w ofercie podtalerze.  Jest to tylko dodatek dekoracyjny, który może być wliczony w cenę, ale nie musi. Jeśli obiekt nie posiada podtalerzy, możecie skorzystać z licznych wypożyczalni. W przypadku serwet, jeśli jesteście gotowi na taki wydatek — należy je zakupić. Wypożyczenie podtalerzy mieści się w kwocie od 4 do 10 zł, koszt zakupu serwet to wydatek około 1,45 do 2 zł za sztukę.

Rozważcie zatem, czy warto zainwestować w ten dodatek dekoracyjny, może nawet kosztem innych elementów? 

Jeśli się już zdecydowaliście — będziecie zadowoleni, ponieważ efektowne stoły z pewnością dodadzą blasku kolacji weselnej!

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

11 marzec 2018
24 lipiec 2018

Komentarze