Rozgrzewające napoje
Kiedy chłód i zawierucha za oknem, nie ma nic bardziej rozgrzewającego jak aromatyczny smaczny napój. Niekoniecznie wszystko musi się kręcić wokół oklepanej herbaty z plasterkiem cytryny. Bogactwo przypraw sprawi, że co wieczór możemy się raczyć się czymś pysznym i jednocześnie rozkosznie pobudzającym nasze zmysły.
Co sprawi, że nasz wieczór będzie niezapomniany? Nasz nastrój, nastawienie i obowiązkowy uśmiech. A co nas odpręży po zabieganym, pracowitym dniu, kiedy zimowo i śnieżno za oknem, a temperatura spadła poniżej zera i poszukujemy czegoś, co spowoduje, że będziemy odprężeni, zadowoleni, a nasze kubki smakowe doznają niewiarygodnego wręcz doznania? Przedstawiam Wam 3 moje propozycje.
Grzaniec
Napój na bazie wina lub piwa, z domieszką imbiru, cynamonu, anyżku, gałki muszkatołowej, goździków i miodu. Zapowiada się bardzo aromatycznie, nieprawdaż?
Składniki
- 0,5 litra czerwonego półsłodkiego ewentualnie półwytrawnego wina/piwa
- 1 nieduża pomarańcza
- ¼ łyżeczki startego anyżu + gwiazdeczka anyżu do ozdoby
- 1/3 startego cynamonu + laseczka cynamonu do ozdoby
- 5-6 goździków
- łyżka miodu
- ¼ łyżeczki imbiru
- ¼ starej gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Aby pozbyć się goryczki ze skórki pomarańczy, warto sparzyć ja wrzątkiem. Kroimy na małe kawałki włącznie ze skórką i zalewamy w rondelku winem/piwem. Dosypujemy wszystkie przyprawy. Stawiamy na niewielkim ogniu i czekamy, aż zacznie wrzeć. Mieszamy, aby składniki się połączyły i lekko naciskamy na cząstki pomarańczy, aby wydzielił się sok. Na koniec dosładzamy miodem. Grzaniec możemy przecedzić. W wysokiej szklance możemy ozdobić laską cynamonu i gwiazdeczką anyżu. Pijemy gorący, napawając się zapachem napoju...
Gorąca płynna czekolada z chilli
Jeśli jesteście zwolennikami czekolady w połączeniu ze szczyptą pikantności, to ta propozycja jest dla Was idealna.
Składniki
- 50 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady mlecznej
- ¼ łyżeczki papryczki chili w proszku
- ¼ łyżeczki startego cynamonu
- ¼ szklanki słodkiej śmietanki
- 1/2 szklanki mleka
Czekolady łamiemy na kawałki i wrzucamy do niewielkiego rondelka. Dolewamy śmietanę, mleko oraz cynamon. Mieszamy aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Na koniec dosypujemy ostrożnie przyprawę chili. Preferuje ¼ łyżeczki – ale zalecam ostrożność, aby nie przesadzić z ostrością. Czekoladę przelewamy do filiżanki, możemy dodać spienionego mleka.
Pikantny napój kakaowy
Ten przepis znalazłam na opakowaniu cacao decomorreno i zachwyciłam się nim od razu! Polecam Wam również spróbować, nie zawiedziecie się :)
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki stołowe prawdziwego kakao
- 2 łyżki miodu
- ¼ łyżeczki startego cynamonu
- szczypta papryczki chili lub pieprzu cayenne
- szczypta soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki łączymy w rondelku. Cały czas mieszamy i czekamy, aż zacznie wrzeć. Przelewamy do wysokiej szklanki. Możemy ozdobić odrobinka papryczki chili i korą cynamonu.
Czy skusicie się na któryś z podanych przepisów? Polecam wszystkie, bo każdy z nich jest naprawdę wyjątkowy i na pewno uatrakcyjni zimowe wieczory. Pamiętajcie, że grzaniec dodatkowo świetnie działa na początkowe stadium przeziębienia, czyli przyjemne z pożytecznym :)