Potrawka pomidorowa z kus kusem - przepis na obiad

28 listopad 2018
Agnieszka Okularczyk

Jeśli gustujecie w kuchni orientalnej ta propozycja powinna Wam bardzo smakować. Mnie ten przepis bardzo mile zaskoczył i powiem szczerze, że przypomniał smakiem dania, które miałam okazję próbować będąc na południu Indii.

Mam nadzieję, że Was również zachwyci to danie. Przygotowanie całości zajmie około 30-40 minut. :)

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • około 100g moreli suszonych
  • 200 ml bulionu
  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 200 g kaszy kuskus
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • ewentualnie jogurt naturalny
  • przyprawy: ½ łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, kuminu ( kminek rzymski), papryka ostra wedle uznania, duża szczypta cynamonu, szczypta soli

To do roboty ! :)

  1. Pokrojone w kostkę mięso wymieszaj ze wszystkimi przyprawami i odłóż na bok.
  2. Podsmaż na oliwie pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek. Po około 5 minutach, gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso i zostaw na ogniu, aż się delikatnie zarumieni.
  3. W między czasie przygotuj kaszę kuskus według przepisu na opakowaniu.
  4. Dodaj soczewicę i podsmaż ją około 2 minut. Dodaj pokrojone w paski morele i zalej wszystko bulionem. Gotuj potrawę przez około 10 minut, po czym dodaj sos pomidorowy i gotuj jeszcze przez około 5-7 minut.


Aby urozmaicić smak, potrawę możesz podać z łyżką jogurtu naturalnego i skropić sokiem z cytryny i posypać świeżą kolendrą.

Koniecznie podzielcie się swoją opinią. Smacznego :)

Średnia

5.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

02 grudzień 2018
23 marzec 2019

Komentarze