Jakie przekąski przygotować na Święto Duchów, aby zadziwić swoich gości?

27 październik 2022
Karolina Zysek

Halloween to idealna okazja do zorganizowania przyjęcia przebierańców albo wspólnego wieczoru we dwoje. Oprócz zaplanowania maratonu horrorów czy kostiumu, przydałoby się również pomyśleć o upiornych przekąskach!

Jestem miłośniczką tematycznych przyjęć i w poprzednim roku udało nam się zorganizować upiorną imprezę wraz z bliskimi, na którą przygotowaliśmy przekąski nawiązujące do Halloween. Przedstawię Wam ich listę i kto wie, może zaskoczycie nimi swoich znajomych albo drugą połówkę?




Menu będzie kompletne - od napojów po przekąski aż po ciepłą kolację. Wszystkie potrawy będą idealne zarówno dla mięsożerców, jak i wegetarian. Przepisy są naprawdę proste i co więcej, sprawią Wam wiele radości podczas przygotowywania potraw :)

Napoje na Halloween

Jeśli Halloween to przede wszystkim kolor pomarańczowy, czarny i czerwony jak krew ;) W tych barwach powinny być również Wasze upiorne napoje, a więc moje propozycje to przede wszystkim: sok pomarańczowy - najlepiej świeżo wyciskany!, sok pomidorowy, sok z mango lub kiwi czy nieco niezdrowa coca-cola. Napoje te sprawdzą się także do mocniejszych trunków, jak drinki. 

A co z kubkami? Wystarczy, jeśli przyozdobicie je plastikowymi ozdobami czy naklejkami albo po prostu zakupicie tematyczne słomki. Ciekawym pomysłem będą też plastikowe kubki albo cała zastawa z motywami na Halloween ;)



Nie zapomniałam również o lodzie, który przyda się przede wszystkim do drinków. Lecz do soków także się przyda po tanecznych wygibasach ;) Do stworzenia upiornego lodu wystarczy tak naprawdę lateksowa rękawiczka oraz szczypta żelatyny. Rękawiczkę wypełniamy wodą, a następnie wsypujemy odrobinę żelatyny. Dzięki niej, będziemy mieli pewność, że lód wytrzyma dłużej. Powstanie jednak nieco większy kawałek lodu, dlatego najlepiej, jeśli wyposażycie się w okrągłe naczynie - podobne do tych z amerykańskich filmów, z których nalewa się ponczo.

Marzy Wam się również ponczo? Nic trudnego. Potrzebujecie jedynie mocno schłodzonego piwa imbirowego, soku z granatu i cytryny oraz łyżki cukru. Zmieszajcie piwo oraz sok z granatu, a cukier rozpuście w soku z cytryny. Następnie połączcie wszystkie składniki i przelejcie do naczynia stylizowanego na kocioł czarownicy ;) 




Drobne przekąski na Halloween

Duchy z bananów i czekolady

Pierwsza przekąska to bananowe duszki skąpane w odrobinie rozpuszczonej czekolady. Wystarczy obrać banany, wyżłobić miejsce na oczy i w międzyczasie rozpuścić ulubioną czekoladę, czy to deserową czy gorzką ;) Po jej rozpuszczeniu, zapełniamy nią wyżłobione miejsca w bananach. Dzięki temu uzyskuje bananowe duszki ;) 

Oczywiście czekoladą możecie skąpać większą część bananów - decyzja należy do Was, ale oczy to podstawa! ;)





Dynie z pomarańczek i zielonych żelków 



Do kolejnej przekąski potrzebujecie pomarańczek oraz najlepiej długich, zielonych żelków, które znajdziecie z popularnym dyskoncie z portugalskimi korzeniami. Waszym zadaniem jest obranie pomarańczek oraz pokrojenie żelków na niewielkie kawałki. Teraz tylko musicie włożyć kawałek żelka w środek pomarańczy i gotowe! Oto przed Wami pomarańczkowe dynie ;)







Duszki-lizaki




W cukierniach czy na specjalnych stoiskach z pewnością znajdziecie lizaki w postaci duchów, czaszek i innych upiornych motywów. Natomiast jeśli chcecie jedynie przyozdobić swoje ulubione lizaki na duszki, to wystarczą Wam zwykłe chusteczki higieniczne albo kawałek białego materiału, gumki recepturki oraz czarna karta. Na główkę lizaka zakładamy chusteczkę, a następnie zakładamy na nią gumkę. Wtedy powstaje nam duszek. Brakuje jedynie oczu oraz upiornych ust, które z łatwością wytniecie z czarnej kartki i przykleić taśmą dwustronną. Oprócz duszków, możecie zrobić również dynie. Wystarczy, jeśli zastąpicie białą chusteczkę na pomarańczową oraz czarne wycinanki na zielone, by wyciąć czubki dyni ;)


Miotły czarownic

Do stworzenia mioteł czarownic potrzebujecie słonych produktów, jak słone paluszki i swój ulubiony żółty ser. Plastry sera musicie podzielić na pół, a następnie ponacinać końcówki, pozostawiając centymetr górnego brzegu. Dzięki temu powstaną Wam frędzle, które będą podstawą miotły. Gdy macie już przygotowane plastry sera, to wystarczy jeśli obwinicie paluszki serowymi frędzlami i zwiążecie całość najlepiej źdźbłem szczypiorku ;) 





Gotowe przekąski ze sklepów



Przed Halloween znajdziecie również wiele gotowych przekąsek na sklepowych półkach. Czy to wspomniane już lizaki, czy też specjalna edycja chrupek w kształcie duszków, ciastka w kształcie czaszek albo muffiny z ozdobami z masy cukrowej na Halloween. Więc jeśli nie macie czasu na przygotowanie wspomnianych przekąsek, sprawdzą się również te gotowe, aby zbudować mroczny klimat ;)





Syte przekąski na Halloween 



Diabelskie jajka faszerowane szpinakiem

Nieco bardziej sytą przekąską będą faszerowane jajka pastą ze szpinaku. Chociaż smak i kolor farszu możecie dopasować do swoich potrzeb. Zatrzymując się jednak przy paście ze szpinaku, to wystarczy, jeśli szpinak rozdrobnicie blenderem, a następnie dodacie do niego śmietanę oraz twaróg i szczyptę soli. Wszystko ponownie rozdrobnicie na drobną masę i gotowe! Teraz czas na faszerowanie jajek oraz dekoracje. Jako dekorację możecie wykorzystać paprykę, która po pokrojeniu na kawałki będzie idealnie sprawdzać się jako diabelskie różki ;)

Upiorne paluchy z parówek



Bardzo częstą przekąską na przyjęciach są parówki w cieście francuskim. To pyszna i szybka przekąska, która sprawdzi się również podczas Halloween. Jedyną różnicą będzie fakt, że parowki powinny być pokryte praktycznie w całości ciastem, a nie przypadkowo. Należy zostawić jedynie skrawek parówki, który ma stanowić imitację płytki paznokcia. Efekt wychodzi naprawdę straszny, a gdy dołożymy do tego jest ketchup.. to palce lizać!






Zapiekankowe mini-mumie 



Aby stworzyć takie zapiekanki, to najlepiej uformować okrągłe mini-placki z ciast drożdżowego. Sprawdzą się również zwykłe bułki, jeśli nie posiadacie na tyle talentu kulinarnego bądź po prostu ogranicza Was czas. Natomiast namawiam do zrobienia własnoręcznego ciasta, bo efekt jest zdecydowanie lepszy i.. oczywiście pyszny ;) Gdy ciasto już gotowe, to tworzymy w nim okrągłe kształty z pomocą szklanki czy kubka. Następnie ciasto smarujemy salsą pomidorową z przyprawami i kładziemy szynkę czy inne dodatki. To nieistotne, jakich składników użyjecie, ponieważ finalnie wszystko zakryjecie cienkimi plastrami sera, tworząc mumie. Brakuje tylko jej oczu, ale i na to jest sposób! Wystarczą czarne oliwki, a jeśli ich lubicie, to każde warzywo pokrojone na kształt oczu, czyli nic innego, jak koło ;)





Kolacja na Halloween


Pierwsze danie

Idealnym pomysłem na pierwsze danie będą różnego rodzaju kremy. Wspaniale byłoby oczywiście wykorzystać symbol Halloween, czyli dynie i zrobić z niego wyśmienity krem. Natomiast jeśli niekoniecznie lubicie się ze ze smakiem dyni albo po prostu nie zakupiliście jej na przyjęcie, to nic straconego. Wtedy możecie ugotować krem z pomidorów czy papryki z dodatkiem czarnych oliwek. Zapewniam Was, że goście będą zachwyceni!




Drugie danie

Smaczne i jednocześnie wpisujące się w klimat Halloween będą niezaprzeczalnie faszerowane papryki. Będą one sytym daniem zarówno dla osób jedzących mięso, jak i dla wegetarian, bo przecież składniki farszu możecie dostosować do swoich gości. Dodatkiem do papryczek może być salsa pomidorowa albo sos czosnkowy, które z łatwością wykonacie sami w domu.

A jeśli na pierwsze danie wybraliście krem z papryki i nie chcecie jej jeść na drugie danie, to możecie zawsze upiec domową (i upiorną!) pizzę albo jakieś diabelskie danie pod względem ostrości ;)






Mam nadzieję, że uda Wam się zaczerpnąć nieco inspiracji z mojego menu na Halloween ;) Ich poziom wykonania nie równa się finalistom z Masterchefa, a wspólny czas spędzony w kuchni z drugą połówką będzie niezastąpionym czasem. A goście? Z pewnością nie zapomną tego przyjęcia!

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

01 sierpień 2020
05 styczeń 2020

Komentarze