Pappardelle z polędwiczką wieprzową i szpinakiem - pomysł na obiad dla pary

30 październik 2018
Agnieszka Okularczyk

Dzisiejszy przepis jest fantastyczną propozycją na szybki obiad :) Nie ukrywam, że uwielbiam gotować, ale zdarzają się dni kiedy nie mam na to za bardzo czasu. Wtedy z radością sięgam po przepis szybki i łatwy do zrobienia, ale również zdrowy.

Cokolwiek bym nie gotowała omijam szerokim łukiem gotowce i wszelkie dania z proszku... Wracając do przepisu, jeśli gustujecie w makaronach i lubicie ser pleśniowy oraz szpinak, to mój pomysł na pewno przypadnie Wam do gustu! Całość nie powinna Wam zająć dłużej niż 30 minut, więc bez gadania, zabieramy się za gotowanie :)


Składniki:

  • 1 mniejsza polędwiczka wieprzowa lub połowa dużej
  • 300 g makaronu Pappardelle
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 200 g sera z niebieską pleśnią
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, tymianek



Przygotowanie:

  1. Polędwiczkę pokrój w kostkę. Posyp pieprzem, solą i podsmaż na maśle klarowanym do czasu, aż nie zmieni koloru (około 2-3 minut), po czym zdejmij ją z patelni. Pamiętaj jednak, aby nie smażyć jej bardzo długo czyli do zarumienienia, ponieważ może zrobić się twarda.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i razem ze szpinakiem podsmaż na patelni, na której przed chwilą smażyłaś polędwiczkę. Po paru minutach szpinak zmniejszy swoją objętość i zrobi się szklisty.
  3. Do szpinaku dodaj pokrojony lub starty ser pleśniowy i podsmaż wszystko około 5 minut na małym ogniu.
  4. W tym czasie wstaw wodę na makaron i gotuj go według przepisu podanego na opakowaniu.
  5. Na patelnie dorzuć podsmażoną wcześniej polędwiczkę i zalej wszystko śmietaną. Dopraw solą pieprzem, szczyptą kurkumy, tymianku i większą szczyptą przyprawy curry. Smaż tak długo, aż śmietana się nie zredukuje i powstanie gesty sos. W przypadku, gdyby śmietana nie chciała się zredukować, rozmieszaj łyżkę mąki pszennej w połowie szklanki zimnej wody i wlej do sosu. Gotuj całość kilka minut, aż sos nie zgęstnieje.

Mam nadzieje, że wypróbujecie ten przepis i podzielicie się opinią w komentarzach ! Smacznego :)

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

22 grudzień 2018
11 grudzień 2018

Komentarze