Prosty przepis na pyszne risotto ze szparagami

15 czerwiec 2019
Agnieszka Okularczyk

Sezon na szparagi w pełni, więc żal nie przygotować czegoś dobrego z tych cudownych zielonych pędów. Nie wiem czy wiecie, ale szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków :)

Będą one również idealnym wyborem dla osób będących na diecie, ponieważ są niskokaloryczne i zawierają najpotrzebniejsze witaminy m.in. C, E oraz minerały jak potas, fosfor i wapń.

W takim razie nie pozostaje nic innego jak brać się do roboty! Dziś na romantyczny obiad/kolację zaproponuję risotto ze szparagami i parmezanem :)

Składniki:

  • 200 g ryżu do risotto
  • 1 pęczek szparagów  (około 12 sztuk)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g startego parmezanu
  • 800 ml bulionu
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • masło klarowane


Przygotowanie risotto:

  1. Szparagi dokładnie umyj pod zimną wodą i odkrój twarde, białe końcówki. Im starszy szparag, tym więcej pojawia się zdrewniałej łodygi. Następnie pokrój je na 2-3 cm kawałki i odłóż na bok.
  2. Cebulę poszatkuj na drobną kostkę i zeszklij na maśle klarowanym wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Dodaj pokrojone szparagi i podsmaż je kilka minut, aż zmiękną.
  4. Na patelnie wrzuć ryż i również podsmaż do czasu, aż zacznie przybierać bardziej przezroczystą barwę.
  5. Kilka kawałków szparagów wyjmij i zblenduj w osobnym naczyniu.
  6. Bulion wymieszaj ze zblendowanymi szparagami i dolewaj pomału do ryżu. Odczekaj klika minut, aż trochę odparuje, po czym ponownie podlej bulionem i powtarzaj ten krok, aż nie wlejesz całego.
  7. Na koniec podlej całość winem, dodaj starty parmezan i potrzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty.
  8. Jeżeli jest potrzeba, dopraw gotowe danie wedle uznania solą lub pieprzem.

Jak widzicie przepis nie jest trudny. Przygotowanie dania powinno zająć Wam około 30 minut.

Dajcie znać czy risotto Wam smakowało i czy robiliście już kiedyś potrawy ze szparagami. Smacznego ! :)

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

16 styczeń 2019
05 styczeń 2019

Komentarze