Eleganckie serwety bez faux-pas

10 grudzień 2017
Anna Żaczek

Współcześnie serwety bawełniane lub lniane tworzą nieodłączny element dekoracji stołu świadczący o wysokiej klasie i dobrym stylu. Nie może ich zabraknąć w aranżacjach weselnych. Kunsztownie złożone, fantazyjnie wpisujące się w cały wystrój sali przyciągają naszą uwagę i czasami aż szkoda psuć misternego efektu, aby użyć je do prozaicznego gestu, jak osuszenie ust lub zadbanie o czystość naszych palców.

Będąc w eleganckiej restauracji, czy na przyjęciu weselnym można zauważyć pewne wahanie w kwestii użytkowania serwetek. Jakkolwiek z papierowymi nie ma większego problemu, tak z płóciennymi nie zawsze wiadomo jak postąpić. Strona lewa prawa, pod szyję czy na kolana…, lekka konsternacja i pozostawiamy je często niewykorzystane, a w zamian sięgamy po papierowe. W tym poście postaram się rozwiać wasze wątpliwości odnośnie ich użytkowania.

Sięgnęłam do dobrych źródeł, czyli „Protokołu dyplomatycznego” autorstwa Tomasza Orłowskiego. Etykieta i ceremoniał dyplomatyczny znany jest mu z wieloletniego doświadczenia. Od podstaw opisuje wiele standardowych sytuacji, ale również pomaga wybrnąć młodym dyplomatom z trudnych do przewidzenia opresji. Jeden z rozdziałów poświęca zachowaniu się przy stole, co odzwierciedla, że taki prozaiczny temat, jak użycie serwetki jest istotnym elementem w regułach dobrego wychowania na co dzień.

Jak postępujemy z serwetą tkaninową?

Jeśli jest to restauracja i złożyliśmy już zamówienie, dopiero po odejściu kelnera możemy serwetę położyć na kolanach. W bardziej prywatnych przyjęciach czekamy, kiedy gospodyni (może to być gospodarz) położy ją na kolanach. Na przyjęciu weselnym jest to moment, kiedy wszyscy goście siedzą przy stołach, podano potrawy i para młodych zaprosiła wszystkich do konsumpcji.  Serwetę kładziemy lewą stroną do ubrania. Serweta obiadowa jest zdecydowanie większa od śniadaniowej. Większą kładziemy na kolanach złożoną na pół, zgięciem do siebie, mniejszą rozkładamy.

W restauracji, odchodząc od stołu tylko na chwilę, kładziemy ją na oparciu krzesła lewą stroną do spodu, jeśli jest większa, nie rozkładamy. Kelner powinien wymienić ją na nową. Będąc na przyjęciu, kładziemy ją po prawej stronie nakrycia.

Do czego możemy użyć serwety?

Ten kawałek tkaniny służy przede wszystkim do osuszenia ust, aby nie pozostawiać nieeleganckich śladów na kieliszku, szklance czy filiżance. Możemy również wytrzeć w serwetę palce, kiedy spożywamy wybrane potrawy rękoma. Aby nie poplamić ubrania, pamiętajmy, aby używać brzegu tkaniny, a po ponownym użyciu serwety położyć ją kolejny raz lewą stroną do ubrania, bądź stroną nieużywaną. 

Czego nie robimy z serwetą?

Nie używamy serwety do przecierania sztućców czy zastawy. Gdy zauważymy jakieś niedociagnięcia, prosimy kelnera o wymianę nakrycia.  Podobnie, jeśli spadnie na podłogę, poprośmy o nową. Nie składamy jej i nie strzepujemy okruchów. Po zakończeniu posiłku zawsze kładziemy zmiętą po prawej stronie zastawy. 

Współcześnie faux-pas to zawiązanie serwetki na szyi lub po brodę. Tego stanowczo nie robimy! W zasadzie nie spotkałam się z taką sytuacją, więc chyba tę gafę mamy już za sobą. Mam nadzieję, że teraz śmiało wykorzystacie te małe dzieła sztuki bez obaw, że zepsujecie aranżację stołu.

Średnia

4.2

Oceń mój artykuł

Zobacz także

Komentarze