Pięknie wygląda, wspaniale smakuje, a dodatkowo jest jedną z weselnych atrakcji. Słodki stół to bardzo częsta forma jaką wybierają Państwo Młodzi. Jak przygotować go samodzielnie i zachwycić gości?

27 lipiec 2023
Martyna Dziedzic-Kamińska

Samodzielnie czy z pomocą?

Jeśli podjęliście decyzję przygotować na swoje wesele słodki bufet samodzielnie, to teraz zastanówcie się czy nie potrzebujecie pomocników. Oczywiście, to opcja dla chętnych ;) Możecie jednak rozdzielić zadania na najbliższe osoby, które wiecie, że staną na wysokości słodkiego zadania. Może Mama Panny Młodej piecze idealnie puszysty sernik, a świadkowa specjalizuje się w słodkich babeczkach? To świetna okazja by wykorzystać ich słodki talent. Jeśli nie wykonanie poczęstunku, to może jego planowanie? Przed ślubem macie naprawdę wiele spraw do załatwienia i na organizację słodkiego stołu może nie być wystarczającej ilości czasu. Poproś o pomoc bliskich w spisaniu listy niezbędnych produktów do wykonania słodkości, na które się zdecydowaliście lub jeśli nie wiecie co wybrać zróbcie rodzinną naradę.

słodki stół na tle białej cegły wazony z kwiatami

Co na słodkim stole weselnym?

No właśnie… to chyba najtrudniejsze decyzje podczas organizacji słodkiego bufetu ponieważ możliwości jest wiele! Ciasta, babeczki, małe desery, cukierki, makaroniki, cakepops’y, małe bezy. Słodkie menu zawiera mnóstwo produktów. Przemyślcie co, kto lubi, co dominuje wśród gustów Waszych gości, których dobrze znacie. Poszukajcie też inspiracji w Internecie i zobaczcie co ładnie prezentuje się na tego typu stołach. Najlepiej by było różnorodnie, to bezpieczna opcja, w które każdy z gości znajdzie coś dla siebie. Teoretycznie nie ma ograniczeń co powinno pojawić się na słodkim stole weselnym. Co do ilości, kierujcie się zasadą im mniej, tym lepiej i chodzi tu o formę podania. Nie stawiajcie całej blachy przygotowanego ciasta, a podzielcie je na mniejsze kawałki i ułóżcie na kilku paterach lub w mini serwatkach. Jeśli macie makaroniki rozdzielcie je na kilka naczyń itd., donuty najlepiej powiesić po kilka sztuk na specjalnie przeznaczonych do tego tablicach. Lepiej gdy obsługa będzie donosiła słodkości w trakcie trwania wesela, niż na samym wejściu stół będzie się aż od nich uginał. Ma być elegancko, przejrzyście i smacznie! Wszystko powinno prezentować się na w naczyniach dostojnie, stos cukierków na pewno nie zrobi na gościach wrażenia. Najlepiej gdy słodycze będą ułożone na różnych naczyniach. Kilka takich samych pater nie wygląda oryginalnie i dobrze. Na stole powinny znaleźć się słoiki, talerzyki, patery, kubeczki, ale jednocześnie całość ma być spójna. Nie zapomnijcie o łopatkach czy szczypcach, tam, gdzie są konieczne by goście mieli jak nałożyć sobie produkty. Zostawcie dla nich również łyżeczki i widelczyki w osobno przygotowanych naczyniach. Zwróćcie uwagę obsłudze by na bieżąco uzupełniała braki.

A co z dekoracją?

Słodki stół weselny powinien nawiązywać do motywu wesela i być udekorowany w stylu Waszej uroczystości. Jeśli zaplanowaliście styl rustykalny, na słodkim stole mogą znaleźć się plastry drewna, na obrusie juta, w wazonikach polne kwiaty lub drobno wpięta gipsówka i eukaliptus. Kolorem przewodnim jest najmodniejszy w tym sezonie fiolet? Niech na stole znajdą się jego różne odcienie na różnego rodzaju drobnych dekoracjach. Dekoracją mogą być również powieszone balony w kolorze przewodnim ślubu i wesela lub rozety. Słodki stół DIY może być również na tle przygotowanej przez Was ścianki. Ozdobą, ale jednocześnie koniecznością są karteczki z podpisami słodyczy. Przygotujcie podpisy, niech goście wiedzą co nakładają na swój talerzyk. Winietki powinny być jednakowe, oczywiście również pasujące do stylu całej uroczystości. Rozkład naczyń nie powinien być przypadkowy. Na pierwszej linii płaskie talerze, druga powinna być zastawiona pojemnikami małymi, potem średnie, a na samym końcu ustawcie najwyższe naczynia. Jeśli chodzi o ostatni rząd można go podnieść za pomocą np. skrzynek, które będą dodatkową dekoracją.  Słodki stół weselny ze względu na kolorowe słodkości sam w sobie jest dekoracją, ale warto go czymś przyozdobić i zadbać o ekspozycję słodyczy.

słodki stół na tle zieleni paprocie trawy

Ile porcji?

Liczba porcji uzależniona jest od rodzaju słodkości, które zdecydujecie się postawić na Wasz candy bar. W przypadku słodyczy na sztuki przyjmuje się 3-5 na osobę – to jednak również kwestia ruchoma, zależna od wielkości porcji danej rzeczy. Jeśli Wasze wesele będzie należało do tych większych warto wybrać 10-15 rodzajów różnych słodyczy, gdy będzie bardziej kameralne 8-10.

Jak widzicie, samodzielne przygotowanie słodkiego stołu weselnego to nie taka trudna sprawa! Niezbędny jest jednak czas, kreatywność i dobry smak! ;) Powodzenia!

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

Komentarze