3 słodkie przepisy na Walentynki

12 luty 2018
Joanna Brodzicka

Z czym kojarzą się Wam Walentynki? Zapewne odpowiecie chórem – miłość, serduszka, coś słodkiego, prezent. Macie już pomysł na słodką przekąskę na ten jedyny dzień w roku? Nawet jeśli nie jesteście wytrawnymi kucharzami, podpowiem Wam, czym uraczyć ukochaną osobę, jak zachwycić, aby zapamiętała wspólne chwile na zawsze.


Dziś skupimy się na serduszkach, ale nie wyłącznie na pieczeniu ciasteczek. Podam Wam 3 banalnie proste przepisy, które możecie bardzo szybko wykonać i do których nie trzeba posiadać talentu kulinarnego. Ważna jest też oprawa, wyprasowany obrus lub serwety najlepiej w kolorze symbolizującym miłość, wazon z kwiatami, świece, nastrojowa muzyka.

 

GOFRY MIŁOŚCI


Czy znacie kogoś, kto nie lubi pulchniutkich, pachnących, chrupiących gofrów? Tylko czy one mają coś wspólnego z miłością? Absolutnie mogą, jeśli tylko się do tego solidnie przyłożymy. Musimy tylko się zaopatrzyć w metalową foremkę w kształcie serca, nieco większą niż standardowa do pierniczków. Z jej pomocą, kiedy będziemy mieć przestudzone gofry, wytniemy z nich serduszka, ułożymy na talerzu z odrobiną czekolady lub ulubionych konfitur. Możemy też zatknąć, wycięte gofrowe serca na patyczki, które możemy zrobić z 5 długich wykałaczek, obwiązanych czerwoną wstążeczką.


Przepis na gofry belgijskie:

- 3 całe jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mleka
- około 8 łyżek roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli


Jajka ubijamy i łączymy z mokrymi składnikami. Suche produkty mieszamy. Wszystko razem miksujemy i smażymy gofry na złoty kolor. Studzimy na kratce, na przykład z piekarnika i wycinamy serca.

 

MROŻONE SERCA


Najprostsze lody w kształcie serduszek. Do ich przygotowania wystarczą nam foremki na lody, njlepiej silikonowe, w kształcie serduszek. Blendujemy owoce typu banany, maliny, truskawki, arbuzy, melony na gładki mus z dodatkiem słodkiej śmietanki lub w wersji fit – bez dodatków. Nalewamy starannie zblendowane owoce do każdego serduszka i wkładamy do zamrażarki na minimum dwie godziny. Zamarznięte serduszka wykładamy do pucharków. Deser gotowy!

 

CZEKOLADOWE PRALINY


Domowe czekoladki zapewne będą doskonałą niespodzianką, bo będą tworzone od serca, a nie kupione w markecie. Do ich przygotowania potrzebujemy ponownie silikonowych foremek na lód oraz 2 tabliczek ciemnej lub białej czekolady.

Składniki na nadzienie do czekoladowych pralin:

- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/8 szklanki mleka
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 niepełna szklanka mleka w proszku, przesianego przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek
- 4 łyżki stołowe konfitur


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i napełniamy nią foremki. Wkładamy do zamrażarki. Przygotowujemy nadzienie. Po 10 minutach napełniamy zamrożone czekoladowe foremki gęstym nadzieniem.

Oblewamy resztą czekolady. Można dwukrotnie, aby podstawa czekoladowych pralin była solida i się nie połamała. Wstawiamy na 10-15 min ponownie do zamrażalnika.

Podgrzewamy mleko, masło, cukier i kokos. Zagotowujemy. Chwilkę czekamy, aż lekko przestygnie. Dodajemy pozostałe składniki. Blendujemy na gładką masę. Nadziewamy wcześniej przygotowane praliny.

Z podanego przepisu uzyskamy około 30 czekoladowych pralin.

 

Czego jeszcze nam potrzeba? Pyszne słodkości i doskonałe towarzystwo to wszystko. Życzę Wam niezapomnianych Walentynek :)

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

Komentarze