Zupa Harira - hit jesieni

10 listopad 2017
Joanna Brodzicka

Za oknem szaro buro, a Tobie marzą się kolory tej złocistej, polskiej jesieni, a tu jak na złość tylko deszcz i grad? Podpowiem Ci jak w kilku prostych krokach wyczarować przepyszną zupę, która po pierwsze doda energii, po drugie jest fit, po trzecie jest w kolorach, za którymi tęsknisz, a po czwarte niesamowicie pachnie! :)


Powiem Ci, dlaczego zupa, którą teraz zaproponuje, jest dla Ciebie idealna:

- jest fit,
- jest niesamowicie aromatyczna,
- jest sycąca,
- jest hitem Masterchefa,
- jest z kuchni marokańskiej,
- jest wegetariańska,
- jest bardzo zdrowa.


Wystarczy? Jeśli jeszcze Cię nie przekonałam, to zerknij na jej składniki. Głównymi są soczewica i ciecierzyca. Ta pierwsza jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Na przykład dobrze przyswajalnego białka, jest źródłem potasu i kwasu foliowego oraz obniża ciśnienie krwi. Gotowana soczewica jest doskonałą alternatywą dla mięsa, poza tym jest doskonale sycąca i zmniejsza łaknienie na słodycze. Ciecierzyca jest skarbnicą białka, zapobiega zaparciom, wspomaga odchudzanie, obniża poziom złego cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. I taka ciekawostka – jest uważana za afrodyzjak.

Składniki na zupę Harira

• 1 szklanka ciecierzycy
• 1,5 szklanki soczewicy czerwonej
• korzeń imbiru/kawałek około 10 cm/
• 1 czerwona papryka
• 2 średnie cebule
• 4 ząbki czosnku
• 3 pomidory
• 3 marchewki
• sok z ½ cytryny
• 1 szklanka przecieru z pomidorów
• zielona pietruszka
• po 1 łyżeczce ziół: kolendry, kurkumy, cynamonu i kuminu
• pieprz i sól do smaku
• odrobina oleju

Przygotowanie zupy Harira

Ciecierzycę najlepiej jak namoczymy dzień wcześniej – na noc, aby nie wydłużać czasu gotowania. Ciecierzyca ma smak dojrzałego groszku. Kiedy delikatnie zmięknie, odlewamy wodę i gotujemy w świeżej. Kroimy cebule, które klarujemy na odrobinie oleju, dodajemy ząbki czosnku, zmiażdżone przez praskę, dorzucamy pokrojone w kostkę marchewki, paprykę i starty na tarce korzeń imbiru. Mieszamy, aby składniki ładnie się połączyły i dorzucamy soczewicę. Chwilkę dusimy pod przykryciem na małym ogniu, co chwilę podlewając odrobinką wody. Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory, przecier oraz przyprawy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Nie solimy, żeby nam soczewica ładnie się rozgotowała i nie stwardniała. Kiedy ziarna soczewicy i marchewka lekko zmiękną, odlewamy z drugiego garnka ciecierzycę i dodajemy do garnka głównego, wraz z sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną drobniutko natkę pietruszki i solimy. Harira powinna mieć gęstą konsystencję, podobną do naszego leczo.

Zupa Harira w wersji wegetariańskiej to mój autorski przepis, podpatrzony w programie Masterchef, ale wykonany z tego, co miałam akurat w lodówce. Jest lekko słodka za sprawą marchewki i pomidorów, z nutką orientalną za sprawą kompozycji przypraw. Jeśli wypróbujecie, dajcie znać czy przypadła Wam do gustu :)

Średnia

4.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

19 wrzesień 2017

Komentarze