3 przepisy na najlepsze pierniczki

22 grudzień 2017
Joanna Brodzicka

Jakie wypieki kojarzą Wam się najbardziej ze Świętami? Mnie, odkąd pamiętam, pierniki. Ich zapach, różnorodne kształty, możliwość zdobienia. Znacie idealne przepisy na ciasteczka korzenne pachnące przyprawą piernikową?


Ja uwielbiam pierniczki za ich niesamowicie korzenny smak, szansę na wypieki całą rodziną i zdobienie na wiele sposobów, za tradycję oraz możliwość zrobienia z nich ozdób choinkowych.  Podsyłam Wam 3 sprawdzone przepisy na ciasteczka, może wypróbujecie?  

PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM


Składniki:

• 2 szklanki mąki
• 2 łyżki miodu
• ¾ szklanki cukru
• 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 10 g (zazwyczaj jest to ½ torebki) przyprawy piernikowej
• 1 łyżka masła (nie miksu maślanego)
• 2 jajka  (jedno do ciasta, drugie do posmarowania pierników)
• 1/3 szklanki ciepłego mleka
• foremki do pierniczków

Przygotowanie:

Mąkę należy przesiać na stolnicę, wlać płynny miód (jeśli mamy gęsty, rozpuszczamy go w garnku na palniku). Następnie mieszamy lub po prostu siekamy nożem, możemy też wszystkie składniki wrzucić do robota. Dodajemy powoli cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko. Dolewamy stopniowo mleko. Całość powinna po chwili przypominać kruche ciasto. Dokładnie wyrabiamy ręką, nie zalecam na tym etapie robota - zależy nam na tym, aby ciasto zrobiło się całkiem gładkie. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto (polecam stolnice silikonowe - ciasto się nie przykleja) na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajamy z ciasta pierniczki. Smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, w odstępach około 2-3 cm, gdyż pierniczki troszkę urosną.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut, w zależności od grubości. Po upieczeniu pierniczki będą miękkie, później będą twardniały. Twarde pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętych, np. metalowych pudełkach, z czasem zrobią się miękkie. Po wyjęciu dekorujemy.

LUKIER KRÓLEWSKI


Składniki:

- 1 surowe białko jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Jajko należy przelać wrzątkiem. Do miski wbijamy białko, dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Ubijamy przez około 5 minut. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy pierniczki.

 

MIODOWE PIERNIKI


Składniki:

• 3/4 kostki masła (ok. 150 g)
• 2/3 szklanki cukru
• 500 g mąki pszennej
• 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
• 1/2 łyżeczki sody
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 jajko
• 1 i 1/2 szklanki miodu

Przygotowanie:

W niewielki rondelku roztapiamy masło, następnie dodajemy miód oraz cukier i podgrzewamy do połączenia składników. Do miski wsypujemy mąkę, jajko, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz wystudzoną zawartość z rondelka. Najwygodniej połączyć składniki po prostu ręką. Jeśli ciasto wydaje Wam się zbyt lejące i luźne, odczekajcie około 15 minut.

Na stolnicy rozwałkujcie ciasto i wykrawajcie ulubione kształty za pomocą foremek. Na wyłożonej pergaminem blaszce układamy pierniczki i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 180 stopni C na około 15 minut.

Dodam, że z tej ilości ciasta powinny Wam wyjść ok. 4 blaszki pierników.


TORUŃSKIE PIERNIKI


Jest to przepis, który podkradłam z jednego z blogów kulinarnych i odrobinę zmodyfikowałam. Nie jestem pewna, czy ta receptura na toruńskie pierniki jest identyczna z oryginalną, bo jest to zastrzeżona tajemnica. Jednak w smaku są naprawdę bardzo zbliżone. Najważniejsza różnica to rodzaj mąki - w tym przepisie używamy żytniej typu 720 oraz rodzaj miodu – koniecznie musi być lipowy. Te pierniki  warto przygotować z miesięcznym wyprzedzeniem i przechowywać w chłodnym i wilgotnym miejscu - czas działa na ich korzyść.


Składniki:


• 500 g mąki żytniej typ 720
• 300 g naturalnego miodu lipowego
• 1 jajko
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 2 łyżeczki przyprawy do piernika
• 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
• mały kieliszek spirytusu

Przygotowanie:


Na początek niespotykany zabieg, bo mąkę podgrzewamy w piekarniku, aby była ciepła, ale nie za gorąca. Miód przelewamy do rondelka o grubym dnie razem z przyprawą do piernika i przesmażamy tak, aby uzyskać karmel, dzięki któremu nasze pierniki będą lekko brązowe bez użycia kakao. Następnie, po lekkim wystygnięciu, zawartość z rondelka dodajemy do mąki razem z sodą, anyżem, lekko roztrzepanym jajkiem oraz spirytusem. Dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Na stolnicy rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wykrawamy pierniki za pomocą foremek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na 160 C, maksymalnie na 15 min do lekkiego zbrązowienia.

Wszystkie pierniki z zaprezentowanych przepisów smakują wybornie. Lukrowane ciasteczka możecie posypać gotowymi złotymi kropelkami lub kuleczkami, które są do nabycia w większości sklepów spożywczych lub polać je, roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Solo bez lukru czy polewy również są pyszne. Jeśli macie ochotę powiesić je na choince, nie zapomnijcie zrobić w nich dziurki przed włożeniem do piekarnika.

To czego mogę Wam teraz życzyć? Smacznego! :)

Średnia

5.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

13 listopad 2018

Komentarze