Goście weselni, którzy nie jedzą mięsa - jak ich ugościć?

23 lipiec 2020
Martyna Wróblewska

Coraz więcej osób w naszym otoczeniu to zdeklarowani wegetarianie. Wegetarianin czyli osoba wykluczająca ze swoich posiłków mięso.

Coraz liczniejsza grupa to również weganie - przedstawiciele tej grupy nie jedzą mięsa, ale i jajek, sera, mleka, miodu… wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Organizując wesele, warto zwrócić uwagę na takie osoby i ująć w menu potrawy specjalnie dla nich.

Wegetarianizm coraz bardziej popularny

Do tej pory dieta wegetariańska nie była aż tak popularna. Osoba niejedząca mięsa musiała sobie radzić na własną rękę.

Z weselnego stołu wybierała ziemniaki, sałatki i ciasta. Dania główne omijała szerokim łukiem, bo te zazwyczaj przewidywały rosół z wiejskiej kury, tradycyjny kotlet schabowy, de volailla albo polędwiczki. Społeczeństwo nie było na tyle świadome, że ktoś może ograniczać sam z siebie produkty mięsne. Zarówno Para Młoda, jak i restauracje nie brały tego faktu pod uwagę. Wszyscy byli traktowani tak samo.

Ile dań wegetariańskich?

Z pewnością Para Młoda zna swoich gości i wie, dla kogo powinni przygotować indywidualne posiłki. Jeśli tak nie jest, zapytajcie ich o to.

Okazja będzie przy wręczaniu zaproszeń lub przy potwierdzeniach przybycia. Dla gości będzie to sygnał, że do wydarzenia przygotowujecie się na poważnie i troszczycie się o każdy szczegół.

Osobne menu czy inna opcja?

Dla wegetarian nie trzeba układać osobnego menu na czas trwania wesela, w dobrym geście jednak będzie zagwarantowanie dostosowanego obiadu czy dania głównego. Razem z kucharzem lub menagerem sali możecie przedyskutować dostępne opcje, być może aktualnie są oni przygotowani na tego typu sytuacje i mają stworzone adekwatne dania. Wybierzcie któreś z nich i wpiszcie do menu, tak by te osoby od początku wiedziały, że nie muszą się stresować tematem jedzenia :)

W późniejszych etapach imprezy z pewnością znajdą się przekąski bezmięsne, jeśli jednak nie, ustalcie osobne porcje dla swoich gości specjalnych.

Pamiętajcie, że niektóre dania z kuchni polskiej takie jak: pierogi z kapustą i grzybami, placki ziemniaczane, barszcz czy krokiety są oryginalnie bezmięsne i mogą być dobrą alternatywą. Z pewnością smakowałoby wszystkim zaproszonym :)

Wegetariański bufet

Ciekawą opcją jest stworzenie osobnego stołu, który będzie przygotowany specjalnie dla gości niejedzących mięsa. Co na nim umieścić? Sałatki, szaszłyki, owoce, krokiety i wiele innych - w zależności co ustalicie z kucharzem.

Gdy liczba wegetarian nie jest duża, z pewnością łatwiej ustalić dla nich osobne dania. Restauracja na pewno nie zrobi w tym wypadku problemu, a goście będą zadowoleni z takiego rozwiązania. Dodatkowo dobrym pomysłem jest oznaczenie dań wielobarwnymi etykietami, które informują o tym, co zawierają dania.

W drukowanym menu możemy przy konkretnych potrawach umieścić symbole oznaczające z jakich produktów składa się lub oznaczyć dania mięsne, wegetariańskie i wegańskie. Będzie to duże ułatwienie dla gości weselnych.

Pamiętajcie więc by przy organizacji wesela zwrócić uwagę na istotny element, jakim są upodobania jedzeniowe zaproszonych osób. Na pewno docenią troskę, a ich podniebienia będą tego wieczoru z pewnością zadowolone :)

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

04 grudzień 2019
12 wrzesień 2019

Komentarze