Jakie słodkości wybrać na swoje wesele?

03 lipiec 2018
Magdalena Gitler

Tort weselny to wyjątkowo ważny element całej uroczystości. Stanowi dopełnienie aranżacji  i jeden z głównych punktów wesela, dlatego warto zadbać o jego wybór i wygląd tak, żeby był  w pełni zgodny z naszymi oczekiwaniami.

To samo tyczy się reszty weselnych słodkości. Dobrze dobrane będą nie tylko pysznie smakowały, ale też wspaniale uzupełniały weselną aranżację.

Trendy

Jeśli myślicie, że trendy obowiązują tylko w modzie ślubnej, niestety jesteście w błędzie, bo występują także w dziedzinie ślubnych słodkości. Widoczne jest to zwłaszcza w przypadku tortów, ale pewne przewodnie elementy da się zauważyć również w kwestii ciast i candy barów.

Jeśli chodzi o torty, od kilku sezonów królują te w stylu „naked cake”. Są to torty, które faktycznie przypominają nagie, ponieważ w odróżnieniu od tradycyjnych nie są pokryte warstwą masy cukrowej, ani dokładnie wypełnione kremem. Posiadają jedynie przetarcia, w wersji naked bardzo subtelne - tak, że blaty są w pełni widoczne i posiadają jedynie maźnięcia kremem. Istnieje też opcja semi-naked, czyli taka, w której boki są pokryte kremem, a blaty jedynie przez nie prześwitują.

Dużą popularnością cieszą się też torty z babeczek, we wzory geometryczne, drip cake oraz torty geoda, które przypominają kryształy górskie.

Jeśli natomiast chodzi o inne weselne słodkości, mamy do wyboru całą masę cukierniczych cudów. Bardzo często weselne słodkości serwowane są w formie urokliwych candy barów, które wizualnie wpasowują się w stylistykę wesela. Wystawiane są tam drobne słodkości oraz całe ciasta. Weselne ciasta to bardzo często tarty, podane w pięknej formie, udekorowane świeżymi owocami. Te o lekkich owocowych smakach idealnie sprawdzą się zwłaszcza podczas letnich ślubów.

Popularne łakocie, które pojawiają się na ślubach to zdecydowanie babeczki, torciki i tartaletki i cakepopsy, czyli ciasto na patyczkach oblane polewą i udekorowane posypką lub orzechami. Inne popularne elementy to deserki w słoiczkach np. panna cotta czy tiramisu, mini serniczki, eklerki, praliny czy rozmaite musy oraz mini torciki dacquoise.

Niekwestionowanymi królami candy barów są na pewno makaroniki, które możemy mieć w dowolnym kolorze z rozmaitym nadzieniem. Te małe ciasteczka, delikatne i kruche, stanowią piękną ozdobę same w sobie. Ostatnim trendem, który przywędrował do nas zza granicy, są ścianki z donatów.

Jak dopasować słodkości do stylu wesela?

Wyboru tortu, kolorystyki candy baru oraz weselnych słodkości powinniśmy dokonywać po podjęciu decyzji co do wszystkich pozostałych elementów, które mają wpływ na wizualną stronę wesela, czyli sukni Panny Młodej, dekoracji oraz sali weselnej. Wtedy mamy pewność, że decydując się na smaki, kształt, kolorystykę i ogólną konwencję nie zyskamy niepasujących do siebie elementów.

Co wybrać?

Młode Pary często stają przed dylematem: wybrać to, co obecnie jest popularne, czy jednak postawić na ponadczasową klasykę - zdecydować się na typowe, neutralne smaki, jak śmietanka lub czekolada, czy postawić na nutę ekstrawagancji. Przede wszystkim wybierzcie to, co do Was pasuje. Moda przemija, a to co dzisiaj jest modne za kilka lat może odejść w zapomnienie.

Najważniejsze, żebyście Wy dobrze wspominali swój Wielki Dzień i wszystkie elementy z nim związane, więc wybierzcie to, co najbardziej Wam odpowiada :) 

Średnia

5.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

17 sierpień 2018
20 styczeń 2019

Komentarze