Prosty przepis na domową granolę
15 grudzień 2018
Moja dzisiejsza propozycja to przepis na domową granolę od podstaw. Zapewne niejednokrotnie w restauracji czy kawiarni widzieliście pyszne deserki przekładane warstwowo z jogurtem i owocami…. to właśnie nasza granola.
Możesz ją wykorzystać zarówno jako pyszne i zdrowe śniadanie, jak i poobiedni deser. Przygotowanie zajmie Ci do 30 minut, a na zimowy czas nada się idealnie - w końcu trzeba się trochę porozpieszczać :)
Składniki:
- 1/4 paczki płatków owsianych górskich
- po garści: rodzynek, chipsów bananowych, suszonej żurawiny i płatków kokosowych
- jogurt grecki
- ulubione owoce do dekoracji
Zaprawa miodowa do płatków:
- 100 ml oleju
- 1 kopiasta łyżka miodu
Przygotowanie:
- W garnuszku rozgrzej oliwę z miodem.
- Wysyp płatki owsiane na blachę.
- Zalej płatki rozgrzaną zaprawą i wymieszaj wszystko.
- Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego na 120 stopni i piecz do zarumienienia (około 7-10 minut).
- Wyciągnij płatki i wsyp do nich przygotowane wcześniej bakalie m.in. rodzynki, żurawinę itd. Wy.mieszaj wszystkie składniki i pozostaw do wystygnięcia.
- W miseczce lub kielichu rozłóż naprzemiennie jogurt z płatkami i udekoruj ulubionymi owocami
Szybka i przede wszystkim zdrowa alternatywa dla czekolady lub innych kupnych łakoci gotowa! Koniecznie daj znać, czy Twoja granola również się udała.
Pamiętaj, że deser wygląda najsmaczniej w przeźroczystym naczyniu! Smacznego :)
Średnia
Oceń mój artykuł
Zobacz także
30 kwiecień 2018
20 październik 2018