Prosty przepis na domową granolę

15 grudzień 2018
Agnieszka Okularczyk

Moja dzisiejsza propozycja to przepis na domową granolę od podstaw. Zapewne niejednokrotnie w restauracji czy kawiarni widzieliście pyszne deserki przekładane warstwowo z jogurtem i owocami…. to właśnie nasza granola.

Możesz ją wykorzystać zarówno jako pyszne i zdrowe śniadanie, jak i  poobiedni deser. Przygotowanie zajmie Ci do 30 minut, a na zimowy czas nada się idealnie - w końcu trzeba się trochę porozpieszczać :)

Składniki:

  • 1/4 paczki płatków owsianych górskich
  • po garści: rodzynek, chipsów bananowych, suszonej żurawiny i płatków kokosowych
  • jogurt grecki
  • ulubione owoce do dekoracji

Zaprawa miodowa do płatków:

  • 100 ml oleju
  • 1 kopiasta łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. W garnuszku rozgrzej oliwę z miodem.
  2. Wysyp płatki owsiane na blachę.
  3. Zalej płatki rozgrzaną zaprawą i wymieszaj wszystko.
  4. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego na 120 stopni i piecz do zarumienienia (około 7-10 minut).
  5. Wyciągnij płatki i wsyp do nich przygotowane wcześniej bakalie m.in. rodzynki, żurawinę itd. Wy.mieszaj wszystkie składniki i pozostaw do wystygnięcia.
  6. W miseczce lub kielichu rozłóż naprzemiennie jogurt z płatkami i udekoruj ulubionymi owocami

 

Szybka i przede wszystkim zdrowa alternatywa dla czekolady lub innych kupnych łakoci gotowa! Koniecznie daj znać, czy Twoja granola również się udała.

Pamiętaj, że deser wygląda najsmaczniej w przeźroczystym naczyniu! Smacznego :)

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

30 grudzień 2018
24 styczeń 2020

Komentarze