Lody jako atrakcja weselna - co masz do wyboru?

02 lipiec 2020
Anna Żaczek

Lody kojarzą się nam z letnią porą, jednak i w zimie znajdzie się wielu amatorów tego słodkiego przysmaku. W weselnym menu również zimą mogą stanowić atrakcję dla gości w każdym wieku. Znamy różne wersje lodowych deserów, począwszy od płonących lodów podawanych w pucharkach po kombinacje z kremami, musami owocowymi oraz szarlotką na ciepło, które serwuje się przy mniej wystawnych okazjach. A tak przy okazji – hitem jest „Gorąca miłość”, czyli lody waniliowe serwowane z gorącymi malinami i ubitą śmietanką, świetnie sprawdzające się zimową porą.


Lolly Polly, czyli słodkie smaki dzieciństwa na Ślubnych Targach w Łodzi

Pośród wielu stoisk w kategorii „Gastronomia – lokale” swoje lodowe słodkości zaprezentowała firma Lolly Polly, która w ofercie, weselnej wystąpiła z propozycją wynajmu rikszy z akcesoriami niezbędnymi do serwowania lodów. Riksze wpisują się w każdy styl wesela, mogą być ustawiane zarówno wewnątrz pomieszczeń, jak i na zewnątrz w okresie letnim.

Lody wytwarzane z naturalnych składników produkowane są zgodnie z systemem HACCP (system zapewniający bezpieczeństwo żywności i eliminowanie zagrożeń), nie należy się zatem obawiać zatrucia pokarmowego w związku z ich spożywaniem. W podstawowym zestawie znajdują się trzy smaki: truskawka mleczna, śmietanka, czekolada oraz sorbet owocowy (pomarańczowy lub cytrynowy). Lody serwowane w wafelkach można dowolnie dekorować według swojego gustu posypkami lub polewami. Minusem, a może zaletą – szczególnie dla dzieciaków, które chętnie skorzystają z sytuacji - jest samodzielne nakładanie porcji.

Cena wynajmu rikszy waha się od 1250 do 1500 zł - w zależności od sezonu. Najszersza oferta proponowana jest jednak w okresie letnim z uwagi na dostępność świeżych owoców, z których wytwarzane są sorbety.

Stoisko Lolly Polly było oblegane przez uczestników targów i wcale się nie dziwię, bo degustacja była strzałem w dziesiątkę. Smaki dzieciństwa, które znalazły się w tej lodowej inspiracji, przyciągnęły wiele osób ceniących zdrowe produkty. Miałam przyjemność sprawdzić osobiście smak i potwierdzam – lody są pyszne!

Zrolowane lody tajskie

Rolowane lody tajskie, które przygotowuje się na oczach konsumentów z użyciem specjalnych płyt mrożących, są nowością, która kilka lat temu zaistniała na polskim rynku.

Zwijane lodowe rolki zachwycają nie tylko nietypowym kształtem, ale również smakiem. Tworzone z naturalnych produktów na bazie śmietankowej i czekoladowej, dekorowane są markowymi dodatkami Oreo, Nutelli, Kinder Bueno według wskazań smakosza. Oferty, które znalazłam podczas lodowego rekonesansu, pochodzą z różnych rejonów Polski, co potwierdza atrakcyjność produktu umieszczanego dosyć często również w menu weselnym.

Zakręcone lody włoskie z automatu

Te lody może nie wyróżniają się niczym specjalnym poza lekkością i kremową konsystencją, ale jeśli Młodzi decydują się na nie w menu weselnym, mogą wypożyczyć automat, który ustawia się na stole ze zwykłym źródłem zasilania. Bardziej okazale prezentują się Ice Cream Bary w wersji kompletnej, które niestety wymagają montowania w miejscu docelowym.

Ciekawym rozwiązaniem jest stoisko mobilne, które jest mniejszych rozmiarów i ma tę zaletę, że można się z nim przemieszczać w różne strefy sali weselnej. Latem obydwie wersje można umieszczać w plenerze z odpowiednim zadaszeniem. Przykładowo koszt usługi stoiska z obsługą dla 500 porcji wynosi około 1500 zł. Przykładowy koszt usługi Ice Cream Bar: wynajem na 2 godziny – 1500 zł, przy wydajności maszyny 200 porcji/godzinę.


Które z nich zachwycą gości? Wybór należy do Was, a opcji jest kilka! :)

Zobacz także

20 luty 2019
16 luty 2019

Komentarze