Przekąski weselne w wygodnej formie

15 kwiecień 2018
Anna Żaczek

Czy bankietowe  przekąski Finger Food mogą  znaleźć swe miejsce w menu weselnym? Oczywiście, że tak. Małe porcje na jeden kęs to alternatywa dla lekkiego jedzenia pomiędzy głównymi cięższymi posiłkami na gorąco.

Dosyć często na stołach pozostają nienaruszone półmiski z wędlinami oraz różnego typu  sałatkami. Wiele z nich po kilku godzinach  nie wygląda tak smakowicie, jak na początku  i nie nadaje się do jedzenia. Dobrą opcją zatem mogą być apetyczne i wykwintne Finger Food cieszące oko kunsztem kulinarnym i smakowym, czyli mini kęs a maksi wygląd.

Małe co nieco nadaje się świetnie do jedzenia bez użycia sztućców, co sprzyja szybkiemu jedzeniu lub nawet przemieszczania się z talerzykiem po sali. W praktyce weselnej może akurat nie to jest najważniejsze, ale zawsze to jakaś odmiana, szczególnie kiedy nie zawsze chce się przy stole siedzieć.

Gdzie ustawiać Finger Food?

Z powodzeniem mogą być ustawione na stołach weselnych, tworząc przy tym swoistą dekorację lub ustawione - w odrębnych barach przekąskowych. Wówczas goście mogą wybierać pośród wielu propozycji  i według swoich smaków. Poszukując nowych smaków, mogą prowadzić konwersację podobnie jak podczas przyjęć oficjalnych. Bary Finger Food to dobre miejsce na integrację gości weselnych z obu rodzin.

Ceny w zależności od dodatków i firmy kształtują się na poziomie od 4 do 9 zł za sztukę, czasami stosowany jest przelicznik - zestaw na osobę.


Przykładowe rodzaje Finger Food


Antipasti Misto - przekąski włoskie

Papryczka faszerowana świeżym szpinakiem i kurkami
Ostre papryczki z serem feta
Melon miodowy z szynką parmeńską
Zapiekane figi z serem lazur

Crostini – mini grzaneczki

Crostini z polędwicą wołową i pieczonymi pomidorami
Crostini z marynowanym pstrągiem i szpinakiem

Tartynki – mini kanapeczki

Tartynki z mascarpone i pomidorka koktajlowego
Tartynki z pasztetem i winogronem

Conchiglie – makaronowe muszelki

Muszle makaronowe ze szpinakiem i serem gorgonzola
Conchiglie z pastą i owocami morza
Conchiglie z pastą serową i szczypiorkiem
Conchiglie z awokado i łososia wędzonego
Conchiglie z szynki, oliwki i papryki

Wraps – ruloniki z ciasta pszennego

Wraps z pastą łososiowo-koperkową
Wraps z ricottą i szpinakiem
Wraps z musem pomidorowo-paprykowym

Wytrawne babeczki

Babeczki wykwintne z nadzieniem
Babeczki z twarogiem pieprzowym i salami
Babeczki z musem z wędzonego łososia i czerwonym kawiorem
Babeczki z pasztetem drobiowym i gruszką
Babeczki z musem paprykowym i bazylią

Szaszłyki

Szaszłyczki wykwintne
Szaszłyczki z serem rokpol i winogronem na spodzie z ciemnego pieczywa
Szaszłyczki z mozzarelli, pomidorka koktajlowego i ciemną oliwką
Szaszłyczki z suszoną śliwką i ananasem w wędzonym boczku



Czy jesteście gotowi, aby odrzucić sztućce i zadowolić podniebienia gości Finger Food?

Średnia

4.8

Oceń mój artykuł

Zobacz także

29 styczeń 2020
17 grudzień 2018

Komentarze