Wesele fit - przepisy na zdrowe dania weselne

05 październik 2017
Joanna Brodzicka

Nastała moda na zdrowy styl życia. Zdrowe jedzenie, uprawianie różnych dziedzin sportu, omijanie miejsc zwanych fast foodami. Ogólny FIT rządzi. Podążamy w tym kierunku, w końcu chcemy być wiecznie modni, młodzi, piękni i zdrowi.

Zbliża się nieuchronnie temat naszego wesela. Należy zaplanować wszystko z najdrobniejszymi szczegółami. Kogo zaprosić, w którym kościele ma odbyć się ceremonia zaślubin, na którą salę weselną się zdecydować, jakie są obecnie trendy w doborze sukni, garnituru. Zostaje jeszcze kwestia zaproszeń i doboru menu... i tu zatrzymamy się na dłużej. O ile większość wymienionych spraw, przy dobrej organizacji, można załatwić bez większego trudu, o tyle wybór odpowiedniego jedzenia na przyjęcie weselne to temat rzeka...

Tradycyjne menu weselne kontra menu w stylu fit

Mama wybrała rosół gotowany na kilku kurach z dodatkiem wołowiny, tłusty jak nie wiem! Oka na nim mają pływać obowiązkowo. Kluchy do tego, w ilości większej niż sam rosół i jedna uboga marchewka po środku. Drugie danie to mięsa, ze dwa rodzaje ziemniaków, jakaś tam sałatka na majonezie. Teściowa zażądała, aby na stołach pojawiły się ciasta pieczone przez gospodynie domowe z przeróżnymi masami... a my stoimy i wznosimy ręce ku niebu. Nie tak to miało wyglądać!

Chcemy, aby nasze wesele nie odbiegało od tradycji, przyjętych kanonów i zwyczajów rodzinnych, jednak odnośnie menu mamy odmienne zdanie. Nie godzimy się na te wszystkie sute potrawy ociekające tłuszczem, rosół z okami, torty sięgające gwiazd, oblepione podwójną warstwą lukru. To zdecydowanie nie dla nas!

Obecnie mamy tak wiele możliwości i pomysłów na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw, więc czemu by z nich nie korzystać? Wbrew pozorom zdrowe jedzenie nie musi być mdłe i bez wyrazu, a wręcz przeciwnie - pełne smaków i aromatów. Jeżeli postawicie na smaczne, sprawdzone przepisy, to jest duża szansa na to, że takie dania posmakują również rodzinie przyzwyczajonej do tradycyjnego stołu weselnego. Na pewno wyjdzie im to tylko na zdrowie, więc może warto spróbować i przemycić na swoje przyjęcie weselne chociaż kilka lżejszych dań?

 

Dania fit na wesele

Różnorodność przekąsek warzywnych z dipami na bazie jogurtu, na podgrzewanych patelniach różnorodne pizzerinki, tatar z łososia lub innych ryb morskich z lekkim pieczywem wieloziarnistym. Na obiad zamiast zawiesistych tradycyjnych zup, kremy warzywne z grzankami lub solo. Drugie danie również nie musi mieć 2000 kalorii. Pieczeń z sosem mogą z powodzeniem zastąpić grillowane filety z kurczaka czy chociażby roladki z łososia ze szpinakiem. Bukiet różnorodnych warzyw w postaci surówek, pieczone warzywa, ryż i kartofelki gotowane na parze. Wystarczy nieco inwencji i pomysłowości, a wesele w stylu fit nie będzie zgryzotą dla tradycji, świetnie wkomponuje się w całość i połączy pokolenia.

Jeśli Was zainspirowałam do odchudzenia weselnego menu, to poniżej podaję kilka moich ulubionych przepisów w wersji fit:

Warzywa z dietetycznym sosem

- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielone
- 4-5 marchewek
- por
- 400 g jogurtu greckiego
- główka czosnku
- sól, pieprz, ½ łyżeczki cukru bądź szczypta ksylitolu

Warzywa kroimy na słupki, jogurt mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą słodzika. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy gotowy sos na kilkanaście minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. W przeźroczyste szklaneczki lub wysokie miseczki wrzucamy warzywa. Obok stawiamy naczynia z sosem.

Pyszny i odżywczy koktajl z owoców

- sok wyciśnięty z ½ limonki  lub cytryny
- sok z ananasa lub cały owoc
- grapefruit
- 2 pomarańcze
- 1 kiwi

Wszystkie składniki wrzucamy do wyciskarki/blendera i mamy gotowy koktajl.

Pizzerinki na bazie cukinii

- dorodna cukinia
- ½ butelki passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz ziołowy, sól, oregano, bazylia
- plastry chudej szynki, np. parmeńskiej
- kilka plastrów żółtego sera

Cukinię kroimy w plastry i obsmażamy na patelni grillowej. Passatę przekładamy na drugą patelnię, dodajemy przyprawy do smaku i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Podgotowujemy przez kilka minut. Kiedy cukinia oraz sos lekko przestygną, zabieramy się za pizzerinki. Na grillowane plastry kładziemy po 1 łyżce pomidorowego sosu, a następnie szynkę oraz plaster sera. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 10-15 minut.

I jak, wybierzecie coś z tych pyszności na swoje wesele? :)

Średnia

5.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

24 wrzesień 2017
22 październik 2018

Komentarze