Karmelizowana gruszka z lodami - popisowy deser
Jesień niewątpliwie kojarzy się z zapachem cynamonu, goździków, wanilii i karmelu. Nic dziwnego, że właśnie po takie rozgrzewające pyszności sięgamy, gdy przychodzi deszcz, plucha, a temperatury diametralnie się obniżają.
Tym razem mam dla Was bardzo prosty deser, który przypadnie do gustu niejednej parze. Przygotowanie go zajmie Ci około 20 minut, a efekt przerośnie Wasze oczekiwania, obiecuję! :)
Potrzebne składniki:
- 2 średniej wielkości gruszki
- 3 łyżki masła
- 1/3 szklanki cukru ( może być brązowy)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka wody
- Listki mięty do dekoracji lub starty cynamon
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj i pokrój na połówki.
- Wydrąż z nich gniazda nasienne.
- Na patelni roztop masło i podsmaż na nim gruszki z każdej strony do zmięknięcia i lekkiego zarumienienia.
- Dodaj pozostałe składniki czyli cukier, wodę i wanilię.
- Podsmaż wszystko, aż do roztopienia się cukru i uzyskania delikatnie gęstego brunatnego sosu.
- Wyjmij ciepłe gruszki na talerz, polej karmelowym sosem i udekoruj miętą.
Takie proste, a jakie pyszne! Pozwól sobie na odrobinę przyjemności i przygotuj ten deser na jesienny wieczór, nie pożałujesz :)
P.S Pamiętaj, że gruszki najlepiej smakują z dodatkiem lodów waniliowych i bitą śmietaną. Możesz je również posypać delikatnie startym cynamonem. Mniam! Chyba muszę je zrobić ponownie... :)
Pozostałe przepisy:
Pappardelle z polędwiczką wieprzową i szpinakiem
Brownie z solonym karmelem
Zdrowe wesele - fit przepisy
Francuskie makaroniki
Przepisy na walentynki
Świąteczne pierniczki
Zupa Harira - hit jesieni
Słodki Stół DIY