Karmelizowana gruszka z lodami - popisowy deser

08 listopad 2018
Agnieszka Okularczyk

Jesień niewątpliwie kojarzy się z zapachem cynamonu, goździków, wanilii i karmelu. Nic dziwnego, że właśnie po takie rozgrzewające pyszności sięgamy, gdy przychodzi deszcz, plucha, a temperatury diametralnie się obniżają.

Tym razem mam dla Was bardzo prosty deser, który przypadnie do gustu niejednej parze. Przygotowanie go zajmie Ci około 20 minut, a efekt przerośnie Wasze oczekiwania, obiecuję! :)

Potrzebne składniki:

  • 2 średniej wielkości gruszki
  • 3 łyżki masła
  • 1/3 szklanki cukru ( może być brązowy)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub kilka kropel  ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka wody
  • Listki mięty do dekoracji lub starty cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj i pokrój na połówki.
  2. Wydrąż z nich gniazda nasienne.
  3. Na patelni roztop masło i podsmaż na nim gruszki z każdej strony do zmięknięcia i lekkiego zarumienienia.
  4. Dodaj pozostałe składniki czyli cukier, wodę i wanilię.
  5. Podsmaż wszystko, aż do roztopienia się cukru i uzyskania delikatnie gęstego brunatnego sosu.
  6. Wyjmij ciepłe gruszki na talerz, polej karmelowym sosem i udekoruj miętą.

 
Takie proste, a jakie pyszne! Pozwól sobie na odrobinę przyjemności i przygotuj ten deser na jesienny wieczór, nie pożałujesz :)

P.S Pamiętaj, że gruszki najlepiej smakują z dodatkiem lodów waniliowych i bitą śmietaną. Możesz je również posypać delikatnie startym cynamonem. Mniam! Chyba muszę je zrobić ponownie... :)

 

Pozostałe przepisy:

Pappardelle z polędwiczką wieprzową i szpinakiem
Brownie z solonym karmelem
Zdrowe wesele - fit przepisy
Francuskie makaroniki
Przepisy na walentynki
Świąteczne pierniczki
Zupa Harira - hit jesieni
Słodki Stół DIY

Średnia

0.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

28 październik 2017

Komentarze