Przepis na przepyszne ciasto orzechowe - idealne na Wielkanocny Stół

12 kwiecień 2019
Agnieszka Okularczyk

Czas leci tak szybko… dopiero co podawałam Wam pomysły na zimowe i rozgrzewające smakołyki, a już przyszła wiosna i razem z nią Święta Wielkanocne :)

W związku z tym umieszczę kilka przepisów na świąteczne pyszności. Dziś na talerzu zagości orzechowiec. Nie wiem czy wiecie, ale podobno w mitologii chrześcijańskiej orzech symbolizował Chrystusa, gdzie owocnia (czyli ta zielona powłoka) odpowiadała ciału, skorupka miała wskazywać na krzyż, a środek orzecha był uosobieniem jego boskiej natury. Prawdopodobnie właśnie dlatego przyjęło się, że wszelkie ciasta z dodatkiem orzechów są nieodłącznym elementem Świąt.

Poniższy przepis jest naprawdę prosty, choć nieco czasochłonny. Jeśli dopiero jesteście na początku drogi cukierniczej i jak dotąd nie mieliście okazji krzątać się w kuchni, tworząc smakowite desery, zajmie Wam około 1,5h.

Czego potrzebujecie?

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • duża kostka masła (250 g)
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 2,5 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Krem

  • opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 330 ml mleka
  • słoik marmolady owocowej ok 200 g

Polewa

  • 0,5 dużej kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich

 

Przygotowanie orzechowca

1. Wymieszajcie ze sobą wszystkie składniki na ciasto i dobrze je zagniećcie. Otrzymaną masę podzielcie na 3 części i rozłóżcie na 3 jednakowych blachach o wymiarach około 23x33 cm. Wstawcie je na około 15 min do piekarnika nagrzanego do 180st C.

2. W międzyczasie włóżcie do garnuszka wszystkie składniki na polewę i je zagotujcie. Uważajcie tylko, aby nie przypalić cukru. Gdy cukier połączy się z masłem i oblepi orzechy, rozprowadźcie polewę na jednym z upieczonych placków.

3. Budyń ugotujcie zgodnie  z przepisem na opakowaniu, tylko pamiętajcie, aby użyć 330 ml mleka.

4. Pusty placek (bez polewy) możecie nasączyć czarną herbatą albo rozcieńczonym z wodą likierem orzechowym. Po nasączeniu rozprowadźcie na nim masę budyniową i przykryjcie drugim pustym plackiem.

5. Ponownie drugi suchy placek nasączcie delikatnie i rozsmarujcie na nim marmoladę owocową.

6. Całość przykryjcie ostatnim plackiem z polewą orzechową i posypcie orzechami.

 

Pamiętajcie, że nie musicie trzymać się dokładnie przepisu. Ilość masy lub polewy modyfikujcie w zależności od preferencji. Możecie również zastąpić marmoladę masą kajmakową lub inną - kierujcie się swoim smakiem :)

Mam nadzieje, że orzechowiec przypadnie Wam do gustu. Znacie ten przepis? Koniecznie podzielcie się opinią w komentarzach :)

 

Moje pozostałe przepisy:

Szybki i pyszny deser
Przepis na brownie z solonym karmelem
Spaghetti Carbonara
Muffiny marchewkowe
Potrawka z kuskusem
Zapiekanka ziemniaczana
Sałatka z makaronem
Domowa zdrowa granola
Idealny makaron na randkę
Karmelizowane gruszki z lodami - deser wart grzechu
Lekka sałatka

Średnia

4.0

Oceń mój artykuł

Zobacz także

28 listopad 2017
13 październik 2018

Komentarze